Studentliv till häst

Teckning av ridlektion i Akademistallet år 1839.

Teckning av ridlektion i Akademistallet år 1839.

Vid Uppsala universitet finns den näst äldsta organiserade ridundervisningen efter Spanska ridskolan i Wien. I höst firar den 350 år – och än i dag är det många studenter som rider på Uppsala Akademistall.


År 1663 var ridning en sport för adelsmän och militärer och ett av flera övningsämnen, så kallade excertitier, för Uppsalastudenterna. Numera är ridning en hobby för många men kopplingen till universitetet finns kvar vid Uppsala Akademistall i Kvarnbo utanför Uppsala.

Fortfarande delas stipendier ut till studenter som är duktiga ryttare. Lagom till 350-årsjubileet har fyra nya ridstipendier inrättats, så från i höst är delas 10 stipendier ut varje termin. De berättigar till gratis ridning två gånger i veckan under 16 veckor, vilket motsvarar drygt 7 000 kronor.

– Vi är väldigt glada över att kunna dela ut stipendier. De som får det brukar vara jättenöjda, säger Karin Agenäs, som är akademistallmästare.

För att få stipendiet krävs både styrkta studiemeriter och ryttarmeriter, till exempel intyg från ridinstruktörer eller tävlingsmeriter.

– Sedan gör vi en sammanvägning, det räcker alltså inte med toppbetyg som student eller bra resultat som ryttare, här krävs både och, säger universitetets inspektor Marianne Andersson.

Vid Uppsala Akademistall finns ett 40-tal hästar, varav 23 är aktiva i ridskolans verksamhet. Ridskolan står öppen för alla uppsalabor, men de flesta som rider här är vuxna.

– Det är en stor förmån för oss med kopplingen till universitetet, vi har fått en egen nisch. Vi har nästan inga juniorer och våra ryttare är lite bättre på att rida än genomsnittet, säger Karin Agenäs.

– Undervisningen här ska passa unga ryttare som vill vara aktiva. Det är underbart att kunna bolla med eleverna. Det blir inte så mycket kommandon, inte mer än vad säkerheten kräver.

Annat var det för 50 år sedan då kopplingen till militären var stark. De första 20 akademistallmästarna var militärer och under slutet av 1800-talet och första halvan av 1900-talet drevs verksamheten i samarbete med militären.

Marianne Andersson minns när hon själv började rida vid Akademistallet som student.

– Då var undervisningen rent militär och grundade sig i att man befann sig på slagfältet. Det rådde en kadaverdisciplin som var väldigt uttalad, säger hon med ett skratt.

Kopplingen mellan ridning och akademiska studier är kanske ännu mer självklar idag när ridning är den näst populäraste sporten i Sverige efter fotboll.

– För studenterna är ridningen ett sätt att träffas och umgås vid sidan av studierna – ett alternativ till nationsliv och fester, säger Marianne Andersson.

Även studenter från andra länder har hittat hit. Bland tidigare ridstipendiater finns studenter från Canada, Österrike och Frankrike.

– De brukar lära sig svenska snabbt i stallmiljön, säger Karin Agenäs.

---

FAKTA/ Ridning i 350 år

Ridskoleverksamheten drivs sedan 1978 av Upplands-Västmanlands fältrittklubb. Den akademiska ridinstitutionen består av inspector equitandi, akademistallmästaren samt anställda och studenter vid Uppsala universitet, som utövar ridsport.

Jubileumsboken ”Till häst. Ridundervisningen vid Uppsala universitet 350 år” kan beställas på info@uark.se eller acta@ub.uu.se

Annica Hulth

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin