Det är ju bara på film… eller?

I filmens värld slår nya virus till med täta mellanrum. I vår värld trängs över 7 miljarder människor och 75 miljarder husdjur på allt mer koncentrerade ytor. Frågan är inte längre om, men när verkligheten slår fiktionen.


I Uppsalas biograf Spegeln sitter över 300 gymnasieelever med blickarna fästa på vita duken. I filmen Contagion sprider sig ett aggressivt virus över världen. Forskare och myndigheter kämpar desperat mot klockan för att hitta ett vaccin, men ingen går säker. Halvtimmen in i filmen insjuknar hjältinnan bara för att minuter senare försvinna i en massgrav. Panik utbryter när befolkningen försöker fly miljonstäderna, men i biosalongen är det lugnt. Det är ju bara på film, eller?
– Hur stor risken är att det kan ske på riktigt? Ja, mindre utbrott äger ofta rum så risken är inte alls obefintlig. Nu var visserligen filmens virus väldigt verksamt, men det illustrerar tydligt vad som kan ske, säger Åsa Melhus, forskare och överläkare i klinisk mikrobiologi som efter filmen tagit plats på scen för att besvara elevernas frågor.

Av de infektioner som drabbar människan kommer fler än 70 procent från djur, så kallade zoonoser. Dessa orsakade bland annat Spanska sjukan som krävde närmare 100 miljoner liv, det sena 1960-talets Hong Kong-influensa som drabbade upp till 1 miljon svenskar liksom det mer sentida exemplet Svininfluensan. Förklaringen ligger i hur djur och människor ofta utsätts för samma sjukdomsframkallande virus och bakterier, och för att ta sig an problematiken möts nu forskare, läkare, veterinärer och ekologer i nätverket One Health Sweden med bas i Uppsala.
– Vi vill få ungdomarna att förstå kopplingen mellan människa, djur och natur. Dels genom att sprida den kunskap som redan finns, dels genom att väcka deras intresse för ämnet och förhoppningsvis på sikt söka sig till naturvetenskapliga utbildningar. Det finns så mycket att göra och forskning som väntar på att utföras, säger Eva Haxton, koordinator vid Uppsala universitets institution för medicinska vetenskaper.

I biografen fortsätter utfrågningen. Vad dog de egentligen av i filmen? Var handlingen trovärdig? Och kan vissa människor verkligen vara immuna mot ett virus? Åsa Melhus flankeras av Stefan Bertilsson, professor vid Evolutionsbiologiskt centrum, och Sanna Sternberg Lewerin, veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet, och tillsammans resonerar de kring elevernas funderingar. Kan man till exempel lita på att myndigheterna alltid berättar sanningen?
– Myndigheter vill precis som forskare veta med säkerhet innan de uttalar sig. Ofta behöver man dessutom koordinera sin kommunikation så att man säger rätt sak samtidigt. Det kan ta en viss tid, vilket kan missuppfattas som hemlighetsmakeri. Men i dagens kommunikationssamhälle avslöjas nog varje försök till osanning ganska snabbt.

Höstmörkret hinner lägga sig över Uppsala innan den sista uppstäckta handen fått mikrofonen. De flesta eleverna börjar strosa mot utgången, men några dröjer sig kvar för att fortsätta samtalet med panelen i mindre skala.
– Jag har sett filmen förut men blir ändå påverkad, och det blir ännu mer intressant när vi får möta en panel som kan ge ett helhetsperspektiv, säger Magdalena Neteborn, elev vid IT-gymnasiet.
– Det är tydligt att ungdomarna är intresserade och tänker till. De ställer både många och bra frågor, och min ambition är att de ska vilja lära sig mer, i influensatider är ju kunskap vårt bästa skydd. På sikt hoppas jag också att de ska söka sig till våra utbildningar. Vi står inför en enorm utmaning och vi behöver all hjälp vi kan få att utveckla nya behandlingar, säger Åsa Melhus.

Det dröjer ytterligare en stund, men till sist ligger salongen åter öde. I foajén står några elever i mindre grupper, filmen och ämnet vill inte riktigt släppa greppet. Vad gör vi egentligen med vår planet, kan vi i Sverige drabbas av antibiotikaresistens, och kanske är det ändå säkrast att vaccinera sig mot säsongens influensa.
– Jag vill visa eleverna hur naturvetenskapen relaterar till vår förståelse för samhället, och det har den här dagen utan tvekan bidragit till, säger David Tingström, lärare vid Arlandagymnasiets naturvetenskapliga program. Ungdomarna är engagerade och vi kommer definitivt att fortsätta samtalet i klassrummet.

Fakta: One Health Sweden består av

Läs mer om One Health Sweden

Magnus Alsne

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin