Framgångsrikt DNA-bygge ledde till VM-final

Uppsalas studentlag tävlade med sin nyttiga yoghurt i Cambridge.

Uppsalas studentlag tävlade med sin nyttiga yoghurt i Cambridge.

För andra gången på tre år lyckades Uppsalas studentlag ta sig till världsfinal i syntetisk biologi i tävlingen International Genetically Engineered Machine, iGEM. I november tävlade de i Cambridge, Massachusetts med sin idé om en näringsrik, genetiskt framställd yoghurt.


Även om topplaceringen uteblev stod iGEM Uppsala 2013 för en unik bedrift: att som enda nordiska lag nå världsfinal i den högsta tävlingsklassen och som första svenska lag vinna kategorin Best New Natural BioBrick i Europafinalen. Det var i oktober som civilingenjörsstudenterna i molekylär bioteknik säkrade en av guldmedaljerna i den högsta tävlingsklassen i Lyon och därmed en plats i VM-finalen. De vann också det prestigefyllda priset Bästa nya naturliga del före en rad europeiska toppuniversitet.

– Vi tog fram en gen från en bakterie som inte tidigare fanns i iGEM:s register och såg till att den kunde användas i andra projekt. Genen tillverkades med hjälp av bioklossar eller DNA-sekvenser, sen förde vi in den konstgjorda arvsmassan i levande celler, säger Pontus Danielsson, lagmedlem i iGEM Uppsala.

Resultatet blev en kombination av probiotiska bakterier och näringsämnen som kan användas i en nyttigare yoghurt av särskilt värde för utvecklingsländer. När iGEM Uppsala presenterade sitt projekt i Cambridge tog de även med sig yoghurtförpackningar för att illustrera sin konceptprodukt Yoghurt +.

Lärorikt för studenter

Uppsalalaget, totalt 25 personer, har lagt ner många timmar i labbet på att ta fram ämnen och bygga biologiska system. Arbetet började redan i våras och fortsatte under sommaren på Biomedicinskt centrum.

– IGEM-projektet är ett jättebra sätt att komma in i hur man arbetar i ett labb. Det är stor skillnad mot att jobba i ett lärarlett labb. Om något inte fungerar i iGEM-labbet får du själv gå tillbaka och felsöka och ta ansvar för att kolla källor, sådant lär man sig inte under lektioner.

Just det är den positiva aspekten av tävlingen menar lagets handledare Anders Virtanen, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi. IGEM:s tävlingskriterier ligger i linje med undervisningens mål vad gäller exempelvis etikfrågor och förmåga att kommunicera med omvärlden. När studenterna själva motiveras av att vara med i tävlingen, så tar de till sig undervisningsmålen automatiskt, säger han.

– Det som är oerhört positivt är just att det är så otroligt studentdrivet. IGEM har organisatoriska moment som studenterna lär sig av, learning by doing. Däri tycker jag att det riktigt stora värdet i det här ligger.

 

 ---

FAKTA/iGEM

Det första världsmästerskapet i syntetisk biologi eller International Genetically Engineered Machine (iGEM) hölls 2004 på Massachusetts Institute of Technology, MIT, i USA. Tävlingen är öppen för universitetsstudenter där de mest framstående bidragen registreras och sparas för framtida forskning. 2013 deltog 204 lag från Europa, Asien, Syd- och Nordamerika. Världsfinalen hölls i Cambridge, Massachusetts, den 1 - 4 november.

Anneli Björkman

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin