Hans Rosling vill rita om kartan
– Jag struntar i vad folk gör med kunskapen, men vi måste alla lära oss det mest grundläggande om hur världen är om vi ska kunna leva i den. I dag bär de flesta ännu på en bild som stämmer bättre med Tintins verklighet. Möt Hans Rosling, hedersdoktorn som vill visa oss vår nya värld.
– Jag ställer inte upp på något personporträtt, okej! Få journalister frågar mig om världen, men sedan jag blev kändis har jag fastnat i personporträtthelvetet. Media är verkningslöst som läromedel om fokus är på läraren.
Hans Rosling har uppenbart fått nog av sin roll som den svenska universitetsvärldens omslagspojke. Men missta inte frustrationen för uppgivenhet. Kaffet skvätter när vår tids kanske främste folkbildare dundrar näven i bordet. Att han snart ska kliva upp på aulans scen som hedersdoktor vid sitt Alma mater, Uppsala universitet, är inget som dämpar arbetsglädjen, tvärtom.
– Titeln inkluderar inte rätten att arbeta vid Uppsala universitet, men jag tänker positivt och tolkar den som en kompensation för att jag aldrig fick chansen att tävla om en anställning i Uppsala. Istället tvingades jag pendla till Solna i 20 år.
Nej, Hans Rosling är definitivt ingen vän av akademiska traditioner. Som ung Uppsalastudent var han den förste studentrepresentanten i konsistoriet men besökte aldrig nationerna.
– Jag provoceras till denna dag av akademiskt formellt och gammaldags navelskåderi.
1975 tar Hans Rosling läkarexamen vid Uppsala universitet. Yrket för honom och hustrun Agneta till Moçambique där de, sida vid sida, upptäcker förlamningssjukdomen konzo som drabbar landsbygdens fattiga och senare utgör grund för Hans doktorandstudier.
Tillbaka i Sverige tar Hans Rosling initiativ till Läkare utan gränsers Sverigesektion och startar kursen Människan och naturen vid Uppsala universitet. 1997 flyttar han skrivbordet till Karolinska Institutet och tjänsten som professor. Åtta år senare grundar han tillsammans med sonen Ola och sonhustrun Anna Gapminder, en stiftelse som utvecklar mjukvaran Trendalyzer i syfte att åskådliggöra statistisk utveckling över tid.
– Vi kan inte längre dela in världen i enbart två sorters länder: u- och i-länder. I dag befinner sig den stora majoriteten nationer i en socioekonomisk mittfåra, med de rikaste och fattigaste på respektive sida. Men förbättringarna sker snabbare än vi svenskar uppdaterar oss. Gapminder och Novus testade nyligen allmänhetens kunskap om andelen vaccinerade barn, läskunniga vuxna och antalet barn per kvinna. Svaren påminner mer om Tintins verklighet än vår egen och resultaten är ofta sämre än slumpen. Problemet är alltså inte brist på kunskap, utan en aktivt upprätthållen okunskap.
Gapminder börjar snart producera och sprida information om vår planet. Genomslagskraften är enorm. 2012 utnämner TIME magazine Hans Rosling till en av världens 100 mest inflytelserika. Dagen innan vårt möte höjer IT-miljardären Bill Gates Hans till skyarna. Det tycks bara finnas en person som inte låter sig imponeras: Hans Rosling.
– Målet var aldrig berömmelse. Målet är att öka allmänhetens grundläggande kunskap om hur världen ser ut och där har Gapminder misslyckats, hittills. Och så länge alla, från professorer till högstadieelever, lever i ignorans om dessa stora förändringar jobbar jag vidare. Gapminder har nyligen börjat utveckla appar som ska rymma specifika teman om länder, regioner och världen. Häromdagen publicerade vi en video som visar hur minskad barnadödlighet hejdar befolkningsökningen, titta här ska du få se!
Plötsligt börjar Hans med några snabba streck i mitt anteckningsblock visa att antalet barn på jorden redan slutat öka och att den snabba befolkningstillväxten upphör under detta sekel. Guidad av Hans Roslings lika karaktäristiska som engagerade förklaringar är jag snart övertygad, det här kan världen fixa! Men, slår det mig plötsligt, vad ska jag egentligen göra med min nyvunna kunskap?
– Det struntar väl jag i, flinar Hans. De som skapade tunnelbanekartan i London gjorde det för att resenärerna skulle förstå systemet, de brydde sig inte om vart du åker. Jag vill ge dig en karta till världen. Hur du använder den är din ensak, men i min värld är kunskap grunden för varje väl fungerande samhälle, företag och demokrati.
---
FAKTA/Hans Rosling
Ålder: 65 år
Titel: ”Edutainer” och styrelseordförande i Gapminder
Bor: Radhus i Flogsta (Uppsala)
Favoritplats i Uppsala: Se Bor
Favoritnation: Besökte aldrig en nation
En person jag vill möta: Alla högstadieelever och berätta för dem hur världen ser ut
En ledig dag: Leker jag med mina barnbarn
Magnus Alsne