Det går inte att belåtet luta sig tillbaka

– Akademin måste fortsätta arbetet med att upprätthålla krav och kvalitet och att nå de allt fler studenter med särskilda behov, säger studierektor Ann-Marie Falk nyutnämnd excellent lärare vid farmaceutiska fakulteten.


– Studenter arbetar på ett annat sätt än tidigare, de har svårt att ta in 45 minuters information och är ovana att slå i uppslagsverk. Alltså måste vi uppdatera vår pedagogik, och en väg kan vara mer interaktiva föreläsningar. Själv låter jag dem till exempel söka information digitalt under föreläsningarna för att sedan ta vid med fördjupning och samtal om källkritik.
Hösten 2013 utnämns Ann-Marie Falk till en av farmaceutiska fakultetens tre första excellenta lärare. Titeln delar hon med Emma Lundkvist och Maria Swartling, och det är inte första gången trion utmärker sig. Redan 2009 mottar de tre Uppsala universitets pedagogiska pris, då för att ha infört betygskriterier istället för poängräkning.

– För mig är en excellent lärare en hängiven pedagog som sätter studenterna i fokus och ser dem som resurser och möjligheter. Genom att vara personlig och närvarande väcker du studenternas intresse och nyfikenhet – vilket i sin tur stärker ditt eget engagemang ytterligare. För mig är det tydligt när det samspelet fungerar, då har vi roligt tillsammans!
Som studierektor och lärare i farmakoterapi undervisar Ann-Marie Falk i optimering av läkemedelsbehandling på individnivå. Pedagogiken blandar problembaserat lärande, seminarier och OSCE, objective structured clinical examination, där studenterna interagerar i spelade möten mellan läkare och patienter.

Ovanför Ann-Marie Falks dator sitter en handskriven lapp; När de som håller i kursen anstränger sig, anstränger sig studenterna. Sentensen är hämtad från en kursutvärdering bland studenterna år 2013. Den är kärnfullt formulerad, nickar Ann-Marie, förmodligen fyller den även en roll som ständig påminnare om att inte slå sig till ro.
– Det går inte att belåtet luta sig tillbaka med en kurs. Vi modifierar kontinuerligt våra metoder i takt med att utbildningen utvecklas. Vi utvärderar ofta och är noga med att vara lyhörda för all återkoppling vi får. Lika viktigt är kollegial prestigelöshet, att ifrågasätta och att ge stöd, vilket jag upplever fungerar väl i vår grupp.

På frågan om pedagogiken ges tillräcklig uppmärksamhet inom akademin är Ann-Marie Falk kluven. Att Uppsala universitet anslår pedagogiska utvecklingsmedel uppfattar hon som en tydlig vilja att stimulera, likaså de kurser och konferenser som arrangeras. Effekten av den nya titeln excellent lärare är ännu för tidigt att avgöra, men förhoppningsvis bidrar även den till att ge ytterligare tyngd åt undervisning.
– Som icke disputerad har jag fått förlita mig till egna erfarenheter. Förhoppningsvis kan utnämningen stärka min och de andras röster så att vi med vetenskapligt förhållningssätt kan bidra till akademins fortsatta arbete med att upprätthålla krav och kvalitet och att nå de allt fler studenter som har särskilda behov. Det är en utmaning, men utan tvekan värt extraarbetet.

Magnus Alsne

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin