Östersjöveckan - samlar kunskap om Östersjön under samma tak

Bildtext
Vilka miljöfrågor är mest brännande och vilka samarbeten krävs för att utveckla en helhetssyn på Östersjön? Dessa och många fler frågor kommer att diskuteras under Östersjöveckan, ett nytt initiativ från Uppsala universitet och Forum Östersjön. Parallellt med Almedalsveckan hålls en rad aktuella och angelägna seminarier och diskussioner i Almedalsbiblioteket, Visby.
I Visby, mitt i Östersjön, samlas forskare, politiker, debattörer och andra intressenter under Almedalsveckan för att gemensamt diskutera frågor om hållbar utveckling, naturskydd och demokrati i Östersjöregionen under en vecka – Östersjöveckan. Bakom initiativet står flera universitet, forskningscentra och forskningsfinansiärer, internationella organisationer och stiftelser, miljöorganisationer och Östersjönätverk, regionala och lokala myndigheter. Initiativtagare är Forum Östersjön och Uppsala un rsitet.
- Det pågår viktig forskning om Östersjöregionens utmaningar på flera olika lärosäten och center runt Östersjön och viktig kunskap finns utspridd i många olika organisationer. Med Östersjöveckan vill vi samla ihop detta betydelsefulla kunnande och passa på att belysa och debattera Östersjöns och regionens framtid ur en mängd olika perspektiv, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.
Förbättrad havsmiljö, stark och hållbar tillväxt och minskade ekonomiska klyftor är några av de teman som kommer att tas upp under veckan. Östersjöveckan bjuder in till en serie seminarier och evenemang där utmaningar och möjligheter i Östersjöregionen tas upp ur ett historiskt, biologiskt, ekologiskt, geografiskt, ekonomiskt, politiskt, kulturellt och mänskligt perspektiv.
Under Östersjöveckan är också de politiska partierna inbjudna för att utveckla och debattera den Östersjöpolitik de kommer att gå till val på.
- De senaste 10 till 12 åren har det skett ett radikalt omtänkande när det gäller Östersjön. Genom HELCOM:s Baltic Sea Action Plan och EU:s vattendirektiv och nya fiskepolitik har problemen identifierats, ambitioner och mål lagts fast och processer anvisats för en ny ansvarsfull politik, säger Allan Larsson från Forum Östersjön, initiativtagare till Östersjöveckan.
- Dock bygger genomförandet av politiken på att nationer, regioner, kommuner, organisationer och enskilda intressenter vidtar åtgärder. Därför kommer vi i hearingen med de politiska partierna att ägna stor uppmärksamhet åt ”åtgärdsunderskottet” och begära besked om vilken politik partierna vill föra under de kommande fyra åren för att Sverige ska ta sitt ansvar för Östersjön, säger Allan Larsson.
För dem som inte kan vara på plats i Almedalen går det bra att följa seminarierna i direktsändning över webben.
Se hela Östersjöveckans program.
Östersjöveckan har skapats på initiativ av Uppsala universitet och Forum Östersjön.
Övriga arrangörer och finansiärer är Council of the Baltic Sea States (CBSS), Världsnaturfonden WWF, ÖstersjöInitiativet, Havsmiljöinstitutet, Havs- och vattenmyndigheten (HaV), Baltic Sea Action Group (BSAG), Formas, IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholm Resilience Centre.