Nytt samband mellan tarm och hjärna

Bildtext
Ny forskning från Uppsala universitet visar att ett hormon som utsöndras i tarmen när vi äter påverkar en del av hjärnan som är viktig för inlärning och minne. Resultaten har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Diabetes.
Den aktuella studien visar att hormonet GLP-1 kan förstärka effekten av nervsignalsubstansen gamma-aminosmörsyra (GABA) i hippocampus. Hippocampus är en del av det limbiska systemet i hjärnan, och spelar en stor roll för korttidsminnet och bildandet av nya minnen. Signalsubstansen GABA minskar nervernas förmåga att reagera på påverkan, och verkar därför lugnande i hjärnan.
Hormonet GLP-1 ökar utsöndringen av GABA från nerverna, men påverkar även egenskaperna hos signalsubstansens receptorer (GABA-A receptorer) som sitter på nerverna. Dessa förändringar gör det svårare att aktivera nerverna, vilket kan påverka inlärning och minne.
– Studien visar för första gången att GLP-1 påverkar GABA signaleringen i den här delen av hjärnan. Resultaten är viktiga för läkemedelsutveckling och forskning kring sjukdomar som diabetes, Alzheimers sjukdom och demens. Det finns dock fortfarande mycket kvar att göra innan vi förstår samspelet mellan tarmhormonet GLP-1, GABA-signaleringen i hjärnan och inlärning och minne, säger Bryndis Birnir, professor i fysiologi vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.