Ebola klassas som internationellt hot

21-9

Bildtext

WHO bedömer att utbrottet av ebola i Västafrika är att klassa som ett internationellt hot mot människors hälsa. Den som planerar att besöka områden där ebola kan förekomma bör hålla sig uppdaterad om situationen och ta del av UD:s reserekommendationer.


Sjukdomen bröt ut i sydöstra Guinea i början av 2014 och har spridit sig till flera regioner i landet samt till flertalet regioner i grannländerna Sierra Leone och Liberia. Utbrottet är nu det största, sett till antal fall, sedan viruset identifierades i mitten av sjuttiotalet. Det pågående utbrottet orsakas av en art av ebolaviruset, Ebola Zaire, som tidigare orsakat utbrott med hög dödlighet i bland annat Demokratiska republiken Kongo (f.d. Zaire).

Mellan människor sprids ebolavirus via kontakt med blod och andra kroppsvätskor från infekterade personer samt föremål som nyligen varit i kontakt med infekterade kroppsvätskor. Smittan sker i första hand vid vård och omhändertagande av sjuka personer, vilket medför att det framförallt är den sjukes familjemedlemmar och sjukhuspersonal som löper risk att smittas.

Risken att Sverige drabbas av spridning är dock mycket låg och smittrisken för resenärer är högst begränsad, men det är viktigt att ta del av UD:s reserekommendationer inför en resa till Västafrika.

Frågor och svar om ebolautbrottet i Västafrika

UD:s reserekommendationer

Birgitta Sinder Wilén

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin