De varvar elitidrott och studier
Att skynda sig från tentan till den viktiga matchen och missa föreläsningar på grund av träning. Det är vardag för Carl Nyström, som snart är klar med sin lärarexamen. Vid sidan av studierna är han lagkapten i Sirius fotbollslag i superettan.
Carl Nyström hade två drömmar när han gick ut gymnasiet i värmländska Sunne – han ville spela fotboll på elitnivå och han ville studera vid Uppsala universitet. Sagt och gjort. När flyttlasset gick till Uppsala var han beredd att satsa 100 procent både på fotbollen i Sirius A-lag och studierna på lärarprogrammet.
Fem år senare vill han gärna rekommendera andra att göra samma sak.
– Visst, man kan inte gå på nation lika ofta och kanske missar nollningen. Men man får det bästa av två världar – studentvärlden och idrottsvärlden. Framför allt får man kämpa för något och bli bättre.
För honom är utmaningen att all träning sker på dagtid och därför krockar med schemat på lärarprogrammet.
– Det blir mycket självstudier då jag får lägga upp tiden själv. Ibland har jag träning både klockan 10 och 15 och då blir det inte mycket tid över. Vi har också matcher borta då vi bor på hotell, konstaterar han.
– Det jag går miste om är att plugga tillsammans i grupp. Men det här är en livsstil man väljer, jag skulle inte klara mig utan det. Det är det bästa som finns att träna och vara med kompisarna. Att plugga är ett bra sätt att utnyttja tiden som blir över – för tiden finns där, det är bara att köra!
Uppsala universitet gör just nu en satsning på studenter som tränar på elitnivå. Bredden är stor bland de sporter som utövas i staden: bandy, ishockey, fotboll, badminton, tennis, brottning, curling, med mera… men hur många studenter är egentligen aktiva på elitnivå?
För att ta reda på det gick en enkätundersökning ut till universitetets studenter och stadens alla idrottsklubbar. Den riktade sig till studenter som tränar på elitnivå, men också till studenter med ambitionen att bli elitidrottare eller som varit det och avbrutit sin elitidrottssatsning.
Svar kom in från 94 studenter, varav 90 procent studerade på heltid.
– Det visar att det fungerar för många att kombinera idrott och studier, säger Eva Söderman, chef för enheten för studie- och karriärvägledning på Uppsala universitet.
Men det kan bli bättre. Många studenter vill ha större flexibilitet vad gäller studietakt, examination och obligatoriska studietillfällen. De efterlyser också en kontaktperson, antingen centralt eller på institutionen, som de kan diskutera med och få förståelse för sin situation.
Under hösten ska rektor Eva Åkesson fatta beslut om olika åtgärder för att ytterligare underlätta för den här gruppen studenter.
– Studenterna ska känna att det finns ett stöd från universitetet vad gäller studier och elitidrott. De ska bli väl bemötta och få möjlighet att kombinera studier och elitidrott. Vi ska ta fram ett underlag för hur vi ska fortsätta med det arbetet, säger Eva Söderman.
En annan elitidrottande student är Maria Schoeps, som tränar innebandy i FBC Uppsala innebandy i högsta serien. Hon har studerat geovetenskap i två år och har ett år kvar. Fördelen för henne är att träningen sker på kvällstid, fem gånger i veckan och med en eller två matcher i veckan.
– Jag har nästan alltid idrottat. Jag gick idrottslinjen på gymnasiet, så jag är van och har lärt mig hur man ska planera. Mycket handlar det om att planera maten, man behöver äta både för att orka träna och orka läsa.
Den här terminen har hon läst mycket kemi och ofta haft labbar som hållit på till klockan fem.
– Om jag då har träning klockan halv sex gäller det att hinna äta emellan. Jag måste ha med mig mellanmål som jag förbereder kvällen innan eftersom vi börjar redan klockan åtta.
Även om det är stressigt uppväger fördelarna, tycker Maria Schoeps.
– Har jag haft en jobbig dag på universitetet går jag och tränar och tänker på annat, träffar mina kompisar. Jag får den sociala biten samtidigt med träningen. Om det går lite sämre i idrotten kan man trösta sig med att det går bättre i studierna och tvärtom. Det är bra för självförtroendet.
Carl Nyström håller med.
– Det är skönt att komma bort både från plugghetsen och idrottshetsen. Man kan fokusera på något annat ett tag, inte bara stressa upp sig inför matchen eller tentan i morgon.
Hur ofta krockar idrotten med studierna?
– Det händer varje vecka. Det är seminarium och föreläsningar som jag inte hinner gå på, en tenta jag missar och får ta som omtenta. Fotbollen kommer alltid först! Tränaren accepterar inte att vi är borta. Många lärare har ingen koll och jag måste ofta förklara för läraren vad det innebär att träna på elitnivå.
Därför har det också tagit längre tid att ta sig ända till examen för Carl Nyström. Men nu återstår bara tre tentor som ska göras under hösten. Och det är ingen brådska att bli klar.
– Fotbollen är ju mitt jobb, jag tjänar pengar och behöver inte ta studielån.
Annica Hulth