Fredrik Lindström: Mannen som talar med människor

Fredrik Lindström - författare, journalist, programledare och uppsalaalumn.

Fredrik Lindström - författare, journalist, programledare och uppsalaalumn.

När Fredrik Lindström kliver upp på scenen eller syns i teverutan vill han roa, upplysa och uppfostra. Och han har publiken helt i sin hand. Själv tror han att hemligheten med framgången är att han kan varva ”bokskriveri, uppträdanden och tv” men också att det handlar om hårt arbete.


Kvällens föredrag avhandlar myten om Sverige som landet lagom. Det handlar om den svenska identiteten och om oss svenskar som extremister.
- Vi har ett system i Sverige där antalet hej avgör hur mycket avstånd vi vill ha till en annan människa, säger Fredrik Lindström.  Ett hej betyder vad kul, härligt! Det blir kanske till och med en kram – heeej!
- Dubbelhej däremot använder vi när vi inte känner någon eller inte vill hälsa som till exempel i trappuppgången - hej hej.
Det är kväll och publiken i universitetsaulan skrattar igenkännande. För kvällens föreläsare Fredrik Lindström kan berätta efter år vid Uppsala universitet där ämnen som idéhistoria, språkhistoria och litteratur har studerats.

Idag är Fredrik aktuell med showen ”Ägd – Jakten på ett rikare liv” tillsammans med
Henrik Schyffert på Rival i Stockholm. För en tid sedan avslutades också senaste säsongen av ”På spåret” där Fredrik är programledare tillsammans med Kristian Luuk.
Men hur kom det sig att denna idéhistoriker och språkvetare hamnade i tv-rutan? Fredriks intresse för språk och kultur hade han med sig från barnsben. Uppväxten i Eskilstuna tvingade in honom på artistspåret.
- Eskilstuna var ingen direkt finkulturell stad på den tiden, säger Fredrik. Det var sport eller musik som gällde. Valet var enkelt.
Det blev soarén på S:t Eskils skola och trummor i hårdrocksbandet Chrystal Pride. Men studieintresset hägrade och efter att Fredrik tagit ett par fil.kand. påbörjade han en doktorsavhandling,
 - Det var inte jätteklart för mig att jag skulle göra en fullblodsakademisk karriär, säger Fredrik. Det var bara så roligt med språkhistoria och allra helst ville jag hålla på med det populärvetenskapligt.

Så kom Stand-up-vågen i början på 90-talet och som doktorand hade Fredrik ett fritt, självständigt arbete, vilket frigjorde tid åt artisteri. Fredrik lärde då också känna Felix Herngren och blev senare värvad till det legendariska radioprogrammet Hassan.
- Då tog jag ledigt från doktorerandet och har varit tjänstledig sen dess, säger Fredrik och skrattar.
Vi noterar cirka tjugo år.
Fredrik kan nu lägga till en hel rad meriter från ”showbiz” till sitt CV. Han har lyckats koppla ihop artistspåret med det akademiska och tycker det är ett privilegium att kunna arbeta så varierat.
- Jag är intresserad av så himla mycket så det nästan blir lite jobbigt ibland, säger han. Men när det grasserar vanföreställningar eller folk missförstår något så går jag igång direkt.

Det här gäller speciellt språkhistoria, något som Fredrik skulle vilja ägna mer tid åt det. Han menar att många tror att svenska språket är vetenskapligt utformat och bestämt av någon myndighet. Men vi närmare granskning av språkhistorien avslöjas idel majoritetsbeslut.
-Det heter simma, sam, summit, säger han. Men när folk börjar säga simma, simmade, simmat, så blir det rätt och riktigt. Och då tänker jag att, fa-an, det här skulle ju folk vara intresserade av om man bara kunde presentera det på rätt sätt!
Just en sådan idé ledde till tv-serier som Värsta språket och Språkbågen. Men att göra tv är inte särskilt lukrativt menar Fredrik. Tv ger istället bra publicitet åt de mindre populistiska projekten. Showbiz däremot ger generellt bättre betalt och därför är det svårare att tacka nej till sådana erbjudanden även om det är roligare att skriva böcker avslöjar Fredrik.

Fredrik tror att hemligheten med framgången är att han kan varva ”bokskriveri, uppträdanden och tv”, men också att det handlar om hårt arbete.
- Det finns en lös föreställning om att man bara ställer sig någonstans och är cool och folk jublar, säger Fredrik. Men så funkar det inte. Hassan var ett bra exempel på det då lyssnarna trodde att programledarna spontanskämtade. Men man gick till jobbet på morgonen, gick igenom olika idéer, slog i telefonkataloger, gick in i studion, ringde, förbättrade, utvärderade, redigerade och mycket annat.
- Allt man gör är i grund och botten ett hantverk. Man kan inte fuska. Man måste göra allt ordentligt oavsett om man skriver en bok, gör en show eller ett tv-program.

Kvällens föreställning eller kanske föreläsning roar och upplyser. Får Fredrik själv tycka, skulle han tillägga uppfostrar. Han menar nämligen att han uppfostrar människor.
 - Vi har ett fantastisk bra samhälle i Sverige, men det finns vissa avigsidor som vi är dåliga på att diskutera, säger han. Om jag propagerar för ”prat”, så kanske jag hjälper till lite med det.
- Det är helt klart ett privilegium att få betalt för att uppfostra människor, ge dom lite reprimander, lite perspektiv på ett underhållande sätt.
Kanske är Fredrik Lindström vår svenska motsvarighet till amerikanske Cesar Millan. Han som säger att han rehabiliterar hundar och uppfostrar människor.
Fredrik skrattar lite försynt och menar att vi har ett ansvar att diskutera principer och värderingar och han konstaterar i samma andetag, att ordet uppfostran kanske är ett ord som kan få en renässans. Det har ju varit ute i kylan ett tag.

Pernilla Bovin Persson

 

Fakta - Fredrik Lindström

Titel: Fil kand, författare, journalist och programledare.

Ålder: 51

Familj: Ja. Min dotter läser vid Uppsala universitet.

Utbildning: Fil kand i litteraturvetenskap, idé-och lärdomshistoria och nordiska språk. Påbörjad doktorsavhandling om mälardalsdialekter.

Nation: Snerikes

Bästa med studietiden: Fyrisbion. Universitetsvärldsbubblan - fritt och vansinnigt roligt.

Dold talang: Teckning! Jag skulle kunnat bli teckningslärare.

Tips till studenter: Lust och omprövningsförmåga. Måste brinna för det man gör för att lyckas, men man måste också ha modet att ompröva sina val.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin