Krönika: Fåglarnas fästingar är en källa till lycka
Om man är infektionsläkare och har något som helst estetiskt intresse för kopplingen mellan infektionssjukdomar och fåglar, är projektet perfekt, skriver Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
Snart är det vinter och det är dags igen. Snön i drivor på slätterna och isen på trottoarerna i Uppsala. Lårbensfrakturer är vanliga på akuten och på varje mottagning hostas och harklas det. Infektionerna florerar som hos hopträngda råttor. Samtidigt tar fåglarna höjd, en stjärnklar natt drivna av sin inre klocka färden norrut från Centralafrikas djungler. Efter att ha överlevt passagen över Sahara stannar de upp i ett ensligt träsk i Nordafrika för att vila och fylla på energidepåerna. Under näbben, i örat, vid ögat har fästingarna bitit sig fast.
Några dygn senare är fåglarnas näbbar, likt kompassnålar, riktade mot norr. På väg, mot holken i stadsskogen eller till boet under en tuva nära din sommarstuga. När de mellanlandar på Antikytera, i Sevilla, i Camargue, utanför Jerusalem, eller på den italienska ön Capri så finns vi där med fångstnäten.
Om man är infektionsläkare och har något som helst estetiskt intresse för kopplingen mellan infektionssjukdomar och fåglar, är projektet perfekt. En del fåglar är mycket vackra som den citrongula sommargyllingen. Andra, exempelvis den gråbruna trädgårdssångaren är inte lika karismatisk. Men sjunger fint gör den. Oavsett färg eller karisma, om den är bärare av en fästing så utbrister ringmärkaren entusiastiskt "zecca". Ofta sitter fästingarna i fåglarnas hörselgångar. Att få loss dem är ett mikrokirurgisk pillande. Jag kan föreställa mig att fåglarna upplever det som när vi doktorer suger ut en vaxpropp på en halvdöv patient.
Fästingarna fotograferas och petas ner i ett rör med vätska. En vätska som gör att vi på laboratoriet kan hitta både det ena och det andra. Med raffinerade analyser i avancerade apparater söker vi efter mikroorganismer. Buketten av mikrober som kan hitta i en fästing är stor och varierad och gör vilken infektionsläkare, bakteriolog eller virolog salig av lycka. Tänk vilka vackra namn; Borrelia, Rickettsia och Coxiella för att bara nämna några. Eller varför inte ett litet, litet virus som orsakar någon okänd blödarfeber. Tanken svindlar.
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar