Ångström 200 år: Temadag på Museum Gustavianum
Den 18 oktober bjuder Museum Gustavianum in till temadag om uppsalafysikern Anders Ångström med föreläsningar, aktiviteter för barn och ljusshow i Anatomiska teatern.
För att uppmärksamma en av Uppsala universitets mest kända historiska profiler, Anders Ångström, arrangeras en rad aktiviteter vid Uppsala universitet under hösten.
Anders Ångström (1814–1874) var pionjär inom sitt fält, spektroskopi, och blev professor vid Uppsala universitet 1858. Nio år senare, 1867, blev han först att beskriva norrskenet spektrum i ett av hans många banbrytande arbeten. Anders Ångström var också universitetets rektor 1870–1871. Han har gett namn åt en av Uppsala universitets största campusbyggnader – Ångströmlaboratoriet – och till enheten Ångström inom fysiken, som används inom spektroskopi och för mätningar inom atomfysiken (1Å = 0.1 nanometer).
Den 18 oktober blir det temadag om Anders Ångström på Museum Gustavianum. Dagen bjuder på föredrag av vetenskapshistorikern Carl Frängsmyr, fysikern Elin Bergeås Kuutmann och professor Göran Ericsson. Under hela dagen är det fysikworkshop för alla barn med en mängd aktiviteter. Forskningsingenjör Filip Heikenskjöld avslutar dagen med en spännande ljusshow i Anatomiska teatern som anknyter till Ångströms arbete inom spektroskopin.
Programmet den 18 oktober på Museum Gustavianum:
- 13.00 ”Anders Ångström och hans tid”, Carl Frängsmyr
- 14.00 ”Från Ångström till materiens innersta”, Elin Bergeås Kuutmann
- 15.00 ”Om modern solforskning och tämjande av energin”, Göran Ericsson,
- 17.00 Spektralshow i anatomiska teatern, Filip Heijkenskjöld
Arrangör: Institutionen för fysik och museum Gustavianum
Läs mer om Anders Ångström:
Läs artikeln: Forskarkarriären gick i arv
Anna Malmberg