Många utbildningar till specialistsjuksköterska ifrågasätts

Bildtext
Idag presenterar Universitetskanslersämbetet sin utvärdering av landets specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar. Uppsalas utbildningar mot specialisering i ambulanssjukvård, anestesivård och intensivvård fick bra betyg samtidigt som några inriktningar bedöms ha bristande kvalitet.
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har i sin utvärdering gett utbildningarna ett omdöme på en tregradig skala: bristande kvalitet, hög kvalitet eller mycket hög kvalitet. 134 utbildningar runt om i landet har utvärderats och totalt har 79 utbildningar fått omdömet bristande kvalitet.
- I UKÄ:s utvärdering av Uppsala universitets specialistsjuksköterskeprogram har tre av inriktningarna erhållit hög kvalitet: ambulans-, anestesi- och intensivvård. Tyvärr har fem inriktningar fått bristande kvalitet. Det gäller framförallt mål som är bedömda i studenternas examensarbeten, där det bland annat krävs att tydligare integrera vårdvetenskapliga begrepp och teorier, samt diskutera etiska och samhälleliga aspekter. Arbetet med att tydligare integrera detta har redan påbörjats genom att det förtydligats i studiehandledningar och bedömningsmallar, säger Barbro Wadensten, ordförande för programkommittén för sjuksköterskeprogrammen.
De inriktningar som fått omdömet bristande kvalitet är operationssjukvård, onkologisk vård, psykiatrisk vård, hälso- och sjukvård för barn och ungdomar och. Samma betyg får även utbildningen som leder till en magisterexamen i vårdvetenskap. Utbildningar med bristande kvalitet bedöms inte uppfylla kraven för högre utbildning och blir ifrågasatta. Universitetet får ett år på sig att åtgärda bristerna för att inte riskera att förlora examenstillståndet.
- Lärarna i specialistsjuksköterskeprogrammet arbetar kontinuerligt med att utveckla utbildningen, arbetet kommer att intensifieras för alla målen med programmet ska uppnås. Vi ser med glädje på att flera inriktningar har fått mycket hög kvalitet på en del av de bedömda målen, säger Barbro Wadensten.
Läs mer i UKÄ:s pressmeddelande och i Resultatsök.
Linda Koffmar