Nya forskningsreslutat om mikroben från Stordalenmyren

De våta områdena på båda sidor spången visar på ställen där Stordalenmyren har töat helt. Detta gör att torven sjunker samman och översvämmas. Det är på sådana platser som metanogener trivs bäst.

De våta områdena på båda sidor spången visar på ställen där Stordalenmyren har töat helt. Detta gör att torven sjunker samman och översvämmas. Det är på sådana platser som metanogener trivs bäst.

Tidigare i år presenterades resultaten från en internationell forskargrupp som upptäckt en ny, metanproducerande mikrob i Stordalenmyrens tinande permafrost. Gruppen följer nu upp med en ny Naturepublicering om mikrobens viktiga roll i den globala uppvärmningen.


Mikroben som forskargruppen, där bland andra Rhiannon Mondav, doktorand i limnologi vid Uppsala universitet ingår, har upptäckt kallas Methanoflorens stordalenmirensis och stortrivs i den tinande permafrosten i Stordalenmyren i Norrbotten.

Methanoflorens är en metanogen och i och med att permafrosten tinar börjar den att producera metan. Metanet släpps ut i atmosfären och bidrar till ytterligare global uppvärmning, men exakt vilken roll denna nyfunna mikrob spelar i den globala uppvärmningen har inte varit känt.

Forskargruppen har nu publicerat fler resultat från sina studier, där de bland annat konstaterar att denna nyupptäckta metanogen finns i så rikliga mängder, den utgjorde upp till 90 procent av arkéerna i Stordalenmyren, att den på grund av detta kommer att spela en stor roll för framtida klimatförändringar.

Undersökningen visade också att utsläpp av växthusgaser från våtmarker är annorlunda än vad man tidigare trott, och att de värden som för närvarande används i olika typer av klimatmodeller inte matchar de faktiska utsläppsprofilerna. Det verkar troligt att den mikrobiella komponenten har överskattats i jämförelse med bidragandet från fossila bränslen. Forskargruppen hoppas att deras nya resultat kan bidra till att klimatforskare kan skapa bättre modeller för klimatförändringen.

Läs mer om Methanoflorens stordalenmirensis.

'Methane dynamics regulated by microbial community response to permafrost thaw', Nature, 23 October 2014

Linda Koffmar

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin