Två ERC Starting Grant till Uppsala universitet
Christel Bergström och Fredrik Swartling, Uppsala universitet, tilldelas drygt 1,5 miljoner euro vardera då European Research Council delar ut 2014 års Starting Grants till yngre lovande forskare.
– Det känns närmast overkligt att tilldelas ett ERC Starting Grant i den hårda internationella konkurrens som råder. Anslaget ger mig och mitt team utrymme att arbeta fokuserat och långsiktigt för att öka kunskapen kring hur barn utvecklar hjärntumörer, och European Research Councils stöd tolkar jag som att de bedömer att vi har goda chanser att lyckas, säger Fredrik Swartling, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi.
European Research Council (ERC) finansierar nyskapande europeisk forskning. Med femåriga Starting Grants ger de yngre, lovande forskare möjlighet att etablera sig, och i december meddelades att Fredrik Swartling och Christel Bergström vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci tilldelas drygt 1,5 miljoner euro vardera att betalas ut 2015-2019.
– Det är en fantastisk känsla, dels för att våra metoder och idéer får så höga betyg, dels för att det här är det första Starting Grant som ges till en farmaceutisk fakultet i Sverige. Att just vi får det tror jag beror på att vi prövar nya vägar att utforska kroppens upptagningsförmåga av läkemedel, och ERCs anslag ger oss resurser att satsa långsiktigt liksom möjligheter att testa mer vågade hypoteser, säger Christel Bergström, institutionen för farmaci.
Fredrik Swartling fokuserar sin forskning på hur barn utvecklar hjärncancer och genetiska orsaker till återfall. Med ERC Starting Grant i ryggen ska hans forskarteam bland annat ta sig an uppgiften att studera de fyra genetiska grupperna av den vanligaste typen av elakartade barnhjärntumörer i syfte att hitta nya, mer specifika behandlingar mot dessa.
– ERC ger oss möjligheten att höja kvaliteten i vår forskning och vi kan nu i detalj studera vad som orsakar tumörerna i samverkan med aktörer i Nordamerika, Europa och Sverige. Personligen ser jag den här typen av större, riktade satsningar på yngre forskare som nödvändiga om vi ska kunna hävda oss internationellt, och min upplevelse är att förutsättningarna blir allt bättre.
Christel Bergström ska i samarbete med partners i Belgien och Australien utnyttja ny, förfinad teknik för att bättre kunna förutsäga interindividuella skillnader i tarmsystemets förmåga att lösa läkemedel. Målet är att skapa en virtuell tarm som ska ge tydligare bild av enskilda patienters förutsättningar att ta upp läkemedel.
– Cirka 90 procent av alla nya läkemedelssubstanser är svårlösliga. Med ERCs anslag kan vi pröva helt nya koncept för att tidigt identifiera dessa, och vår förhoppning är att den virtuella tarmen kan användas bland annat för identifiering av lyckosamma formuleringsstrategier. Datormodellen av tarmsystemet kommer att bli av stort värde för både vård, forskning och läkemedelsföretag, säger Christel Bergström.
Både Christel och Fredrik har gemensam bakgrund vid Apotekarprogrammet, vilket bekräftar dess bredd som forskarförberedande utbildning.
– Fredrik identifierar sjukdomsmekanismer och målstrukturer för behandling av svåra sjukdomar, mitt uppdrag är att se till att vi väljer de bästa aktiva substanserna som är möjliga att utveckla till välfungerande läkemedel. Med Apotekarprogrammet som bas har vi skapat helt olika forskningsprofiler som båda är lika viktiga för vården, säger Christel Bergström.
Fakta ERC Starting Grant
The European Research Council (ERC) has selected 328 first-class scientists to receive its prestigious Starting Grants, worth up to €2 million each. This first Starting Grant competition under the EU's Horizon 2020 programme, and the seventh to date, awards €485 million to early-career talent to develop their ambitious high-risk, high-gain research projects in any field. This call attracted 3,273 applications and the overall success rate rose to around 10% (from last year's 9%). This year, the share of successful female applicants increased to 33%, from 30% last year.
Läs mer omChristel Bergströms forskning
Läs mer omFredrik Swartlings forskning
Magnus Alsne