Aktuella samhällsforskare föreläser i Gottsunda Centrum

21-9

Bildtext

Rasism och segregation är några av de teman som återkommer i den öppna föreläsningsserie med forskare från Uppsala universitet som hålls i Gottsunda centrum veckorna efter påsk.


- Vi tycker att det är viktigt att universitet syns även utanför campus, som till större delen är beläget i innerstaden, säger Mats Deland, forskare vid Hugo Valentin-Centrum.
 
Bland föreläsarna finns ekonomihistorikern Paulina de los Reyes som föreläser om vad som finns att lära av kravallerna i Husby, kulturgeografen Karin Backwall som talar om bilder av förorter i politik och media och historikern Jan Selling som föreläser på temat ”Varför antiziganism? Om romer och resande i Sveriges historia”.

Föreläsningarna arrangeras gemensamt av tre institutioner: Centrum för polisforskning, Hugo Valentin-centrum och Institutet för bostads- och urbanforskning, i samarbete med Uppsala Fastighets AB.

- Det är för vår del andra gången som vi arrangerar en föredragsserie i Gottsunda Centrum. Erfarenheterna från förra våren var mycket goda, med mycket publik och intressanta diskussioner. Vi ser fram emot att möta publiken i Gottsunda igen, säger Mats Deland.


Program

(Samtliga tider 18.00-20.00.)

Tisdag 7 april. Heléne Lööw: Den svenska nazismens historiska rötter, 1920-2015.
Heléne Lööw är docent i historia och biträdande föreståndare för Centrum för polisforskning. Hon är Sveriges främsta expert på extremhögerns historia och hennes senaste bok, Den svenska nazismens rötter, 2000-2015, utkommer i maj på Ordfront förlag.

Onsdag 8 april. Karin Backwall: Områdets stigmatisering: bilder av förorten i politik och media.
Karin Backwall är doktorand vid Kulturgeografiska institutionen och Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Hon forskar om hur områden får dåligt rykte i den offentliga debatten om bostäder och stadsmiljöer.

Torsdag 9 april. Karin Kvist Geverts: Ett främmande element i nationen”. Antisemitism i svensk flyktingpolitik under andra världskriget.
Karin Kvist Geverts är vikarierande universitetslektor vid Historiska institutionen och forskar om judiska flyktingöden före och under andra världskriget. Hennes doktorsavhandling, ”Ett främmande element i nationen: svensk flyktingpolitik och de judiska flyktingarna 1938-1944”, lades fram i Uppsala 2008.

Måndag 13 april. Leena Huss: Flerspråkighetens glädje och börda.
Leena Huss är professor och forskningsledare vid Hugo Valentin-centrum och har bland annat, tillsammans med Anna-Riitta Lindgren redigerat ”Different worlds – same issues? Cases of language emancipation in Norway and France”. Special Issue of Sociolinguistic Studies, Vol. 7.1 (2013).

Tisdag 14 april. Paulina de los Reyes: Efter kravallerna: vad kan man lära sig av Husby?
Paulina de los Reyes är professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet och har bland annat, tillsammans med Irene Molina och Diana Mulinari gett ut Maktens (o)lika förklädnader: Kön, klass & etnicitet i det postkoloniala Sverigepå Atlas förlag. Ifjol redovisade hon, tillsammans med kollegor, ett stort projekt om stadsdelen Husby i nordvästra Stockholm.

Onsdag 15 april. Jan Selling: Varför antiziganism? Om romer och resande i Sveriges historia.
Jan Selling är docent i historia i Lund och forskare vid Hugo Valentin-centrum. Han är Sveriges främsta akademiska expert på antiziganism och gav 2014 ut Svensk antiziganism – fördomens kontinuitet och förändringens förutsättningar på Sekel förlag. I mars utkom antologin Antiziganism – What’s in a Word?, som Jan redigerat tillsammans med Markus End, Hristo Kyuchukov, Pia Laskar och Bill Templer (Cambridge Scholar’s Publishing).

Linda Koffmar

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin