Vind i seglen för hållbar utveckling

Seglingsvana behövs inte, men däremot förväntas både lärare och studenter hjälpa till ombord på båten.

Seglingsvana behövs inte, men däremot förväntas både lärare och studenter hjälpa till ombord på båten.

Under två veckors segeltur på Östersjön hinner man lära sig mycket om hållbar utveckling och dessutom knyta internationella kontakter. Det är tanken bakom sommarkursen SAIL som ges ombord på ett segelfartyg.


Årets kurs startar i danska Ålborg den 4 augusti. Två veckor senare kliver studenterna av i Świnoujście i Polen med både 7,5 högskolepoäng och segelcertifikat.

– Det här är en unik och annorlunda undervisningsmiljö, en utmaning över det vanliga både för lärare och studenter, säger Lars Österlund.

Han är professor i fasta tillståndets fysik på institutionen för teknikvetenskaper och ansvarig för innehållet för årets SAIL-kurs.

– Vi har fem timmars undervisning om dagen och utöver det blir det mycket praktiskt grupparbete. Speciellt för kursen är att det råder strikta regler ombord som studenterna faktiskt lyder, säger han med ett skratt.

Kursen ges inom Baltic University Programme och Uppsala universitet är arrangör. Varje år kommer mängder av ansökningar av vilka 40 studenter väljs ut.

– Vi strävar efter att få med studenter från så många olika länder som möjligt för att belysa hållbar utveckling ur ett internationellt perspektiv, men just nu är det tyvärr en övervikt på studenter från Uppsala universitet. Det ska vi försöka ändra på, säger projektledaren Maria Hejna.

Lärarna på kursen kommer från de olika medlemsländerna i Baltic University Programme och har olika ämnesinriktning och bakgrund. Det får styra innehållet på kursen, men själva basen är hållbar utveckling i Östersjön och möten över kulturgränserna.

Förra året gick seglatsen mellan Gdansk och Szczecin via Stockholm. Då ingick lektioner i marinbiologi, solenergi, miljöteknik, stadsplanering, ekonomi och samhällskunskap. I år är en av lärarna professor Dennis Meadows, som arbetat med hållbar utveckling sedan 70-talet och är känd för sin film om ”Tillväxtens pris/gräns”.

Det är en grundkurs som kan sökas av studenter med olika ämnesbakgrund, men miljöintresset brukar vara gemensamt.

– Många studenter har följt med i klimatdebatten och känner att de vill göra någonting. Vi visar dem ibland chockerande fakta men pekar också på vad som kan göras, säger Lars Österlund.

Seglingsvana behövs inte, men däremot förväntas både lärare och studenter hjälpa till ombord på båten. Är det stormigt behövs förstås mer arbete än om det är lugnt på havet. Det är svårt att veta i förväg i vilka hamnar man stannar under seglingen. Det enda som är bestämt är att resan börjar i Ålborg och slutar i Świnoujście i Polen.

Dominika Stygar från Polen har varit med de senaste tio åren. Hon började som student och numera är hon koordinator ombord och besättningens kontaktperson.

– Efter alla dessa år vet jag att det inte finns något problem vi inte kan lösa. Det viktiga är att få alla ombord att prata med varandra, samarbeta ombord och lita på varandra.

Marja Hejna har också varit med många gånger och var faktiskt den som drog igång kursen för 18 år sedan. Hon minns särskilt en gång när det stormade ordentligt:

– Sommaren 2009 hade vi två veckors storm. Det var jättejobbigt då, men nu är det ett minne för livet. Trots att jag är sjösjuk brukar jag önska mig en liten storm för då lär man sig respekt för havet och ser naturens krafter. Det är fascinerande, man får vänner för livet.

---

FAKTA:

SAIL står för Sustainability Applied in International Learning.

Baltic University Programme (BUP) är ett nätverk av 225 universitet och högskolor kring Östersjön. Nätverket koordineras av ett sekretariat vid Centrum för hållbar utveckling (CSD) vid Uppsala universitet. BUP fokuserar på frågor om hållbar utveckling, miljö och demokrati i Östersjöregionen.

Annica Hulth

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin