Ny bok visar vägen till sundare matvanor

21-9

Bildtext

Vem ska vi egentligen lyssna till i den flod av kostråd och dieter som väller över oss? I boken Mat och hälsa – en klinisk handbok presenterar 26 ledande svenska forskare den samlade vetenskapen inom området.


Våra kostvanor spelar en allt mer central roll i vår tillvaro. Inte minst som livsstilsmarkör – idag tycks vi mer upptagna av vårt val av dagligt bröd än politisk tillhörighet. Men framför allt påverkar maten i högsta grad vårt fysiska välmående. Sedan en tid rankar WHO fel kost som det största hotet mot den globala folkhälsan. Men i rådande flod av nya trenddieter som påstår lösa alla problem, vad är egentligen rätt kost? I den aktuella boken Mat och hälsa – En klinisk handbok möts 26 av Sveriges främsta nutritionsforskare för att ge en samlad bild av det rådande kunskapsläget.
– Samtidigt som forskningen tar stora steg framåt ser vi ett växande glapp mellan vårdpersonalens kunskap och patienternas förväntningar. Nutrition är som vi alla vet ett komplext fält, och med den här boken vill vi förenkla för läkare och sjuksköterskor att uppdatera sig och ge vetenskapligt förankrade råd vid konsultationer och behandlingar, säger Tommy Cederholm, redaktör och professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitets institution för folkhälso- och vårdvetenskap.

Volymen omfattar bland annat råd kring nutritionshandläggning vid hjärt–kärlsjukdomar, diabetes och fetma, dess betydelse vid kroniska sjukdomar liksom aktuell kunskap om näringslära och kostrekommendationer. Här kommenteras även hälsoeffekter av Medelhavskost, Nordisk kost och flera andra populära dieter, och sammanställningen har av läkare beskrivits som ett efterlängtat vetenskapligt stöd i en djungel av kostråd från olika ”experter”.
– Resultatet kan ses som ett uppslagsverk över den samlade, evidensbaserade kunskap som finns. Samtliga forskare som deltagit har gjort storartade litteraturgenomgångar och jag vågar påstå att boken är unik i sitt slag. Dessutom har vi konsekvent använt en lättillgänglig ton med få facktermer, och jag är övertygad om att alla med intresse för området kan hitta mycket av värde och få stöd att förbättra sina kostvanor.

Och trots rapporter om eskalerande midjemått och tillhörande livsstilsjukdomar hyser Tommy Cederholm gott hopp om framtiden. Vi västeuropéer äter bättre och vår förväntade livslängd ökar kontinuerligt, en utveckling som åtminstone delvis kan tillskrivas den växande kunskapen kring nutrition. Det senaste decenniet har bland annat fokus vidgats från hur stora andelar av vårt energiintag som bör komma från enskilda näringsämnen, till vilka slags livsmedel vi egentligen äter.
– Det är till exempel stor skillnad på animaliska mättade och vegetabiliska icke-tropiska omättade fetter, vilket leder oss vidare till vad jag tror kommer att bli nästa stora utmaning för forskning och vård; att få in en konsumtionsetisk aspekt i behandlingarna. Idag är ju våra matvanor angelägna ur ett dubbelt samhällsperspektiv, vi behöver äta mer vegetariskt, ekologiskt och närodlat, och vem vet, kanske kräver framtiden en reviderad upplaga av Mat och hälsa – En klinisk handbok, avslutar Tommy Cederholm.


BeställMat och hälsa – En klinisk handbok hos Studentlitteratur

Magnus Alsne

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin