Världsarv är inte bara för turister

Akram Ijla har jämfört världsarvsstäderna Visby och Betlehem.

Akram Ijla har jämfört världsarvsstäderna Visby och Betlehem.

Vägen från Betlehem till Visby är lång, men Akram Ijla ser många likheter. Han är gästforskare i Visby, vid institutionen för konstvetenskap, och har jämfört de två världsarvsstäderna.


Att vårda kulturarvet betyder inte bara att ta hand om gamla byggnader som sedan kan besökas av turister. Akram Ijlas vision är att Visby ska vara fullt av liv året om, inte bara under sommaren.

– Vi forskare oroar oss för den sociala hållbarheten när städerna är till för turisterna och inte för sin befolkning. Hur kan vi skapa hållbara kulturarvsstäder där stadens invånare är en del av utvecklingen?

Akram Ijla kommer från Gaza i Palestina, där han är lektor vid Al-Azhar University. Mitt i ett konfliktområde arbetar han för att bevara det palestinska kulturarvet.

– Fast kulturarv tillhör inte ett land utan hela mänskligheten. De historiska lämningarna berättar om en tid då olika civilisationer kunde samexistera i tolerans och fred.

Överges av lokalbefolkningen 

I september förra året kom han till Visby, genom ett Erasmus Mundusstipendium, och har gjort en studie där han jämför världsarvsstäderna Visby och Betlehem. Båda städerna har gott om historiska byggnader och är välbesökta turistmål, men de delar problemet att de överges av lokalbefolkningen.

I Betlehem har de välbeställda lämnat centrum och byggt hus i utkanten av staden. I Visby flyttar gotlänningarna ut på sommaren och hyr ut sina lägenheter till turister. Även på vintern är det många sommarbostäder som står tomma i centrala Visby.

– Vi behöver ta hit turister som får uppleva något tillsammans med gotlänningarna och inte bara välkomnas som besökare i en temapark. Vi behöver hitta en balans mellan ekonomi, miljö och sociala hänsyn.

Hur gör man bäst detta?

– Vi behöver politikernas stöd i den här utvecklingen. De måste stödja en hållbar plan för Visby som en del av det historiska Gotland och hur den gamla staden kan vara levande hela året.

Internationell bakgrund

Akram Ijla har hunnit uppleva flera olika länder och universitet sedan han utbildade sig till arkitekt i Gaza. Masterexamen tog han i London och doktorsexamen i Cleveland. Något han är nöjd med såhär i efterhand.

– När jag kom tillbaka började jag undervisa mina studenter, kolleger och grannar om värderingar i västerländska samhällen.

Med kollegorna Tor Broström och Christer Gustafsson planerar han ett utbildningsprogram, i samarbete med Sharjah University i Dubai och organisationen ICCROM, som skyddar kulturminnen över hela världen.

– Det handlar inte bara om utbildning utan om att bygga förståelse och broar mellan kulturer.

 

Annica Hulth

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin