Bli upplyst på Gustavianum
Ett ögonblick… Fredrik Nikolajeff, universitetslektor i mikrosystemteknik vid institutionen för teknikvetenskaper, som ska berätta om ”Uppkomsten av regnbågar” på Museum Gustavianum den 28 november.
Då uppmärksammar Uppsala universitet FN:s internationella år för ljus och ljusbaserade teknologier med en temadag. Forskare från bland annat Teknat håller föredrag, ljusshower och visar experiment om ljusets betydelse för olika områden av vetenskap och teknik, och för våra liv.
Varför är du med på Ljusdagen?
– FN har ju utsett 2015 till det internationella ljusåret och som ordförande för Svenska OptikSällskapet har vi redan haft en del aktiviteter runtom i Sverige på temat. Därför tycker jag det är jättebra att nu också Uppsala firar ljusets år och att evenemanget är öppet för allmänheten. Att sprida ljusets budskap känns också extra angeläget den här mörkare årstiden.
Vad ska du göra på Gustavianum?
– Jag ska försöka göra ett experiment som handlar om att återskapa regnbågen i ett rum, och inte bara en regnbåge utan det man kallar för högre ordningens regnbågar. Ibland när naturförhållandena är de rätta så kan man se den vanliga regnbågen och sen utanför den ytterligare en regnbåge. Och där har faktiskt färgerna bytt ordning. Det fenomenet är tanken att jag ska visa och förklara. Dessutom vill jag involvera publiken och höra om deras upplevelser och uppfattningar om regnbågar.
Vad hoppas du besökarna tar med sig hem efter att ha lyssnat till dig?
– Framförallt att man blir lite mer nyfiken och vill veta mer. Ljus har i alla tider fascinerat människan. Idag tänker vi kanske inte så mycket på det, men vi har ju faktiskt lärt oss bemästra ljus, alltifrån solceller till laserstrålar. Anledningen till att vi kan göra det är att man från början försökte förstå vad ljus är och hur det uppstår. Det är ju något påtagligt som det går att relatera till i det dagliga livet.
Anneli Björkman
Tema Ljus - Museum Gustavianum
Datum: 28 november klockan 11 till 17
Se programmet
Anneli Björkman