Lärarstudentmötena som träffar rätt

Läraren och forskaren Felix Ho vid institutionen för kemi är en av dem som medverkat vid ämneslärarträffarna.

Läraren och forskaren Felix Ho vid institutionen för kemi är en av dem som medverkat vid ämneslärarträffarna.

Sedan ett halvår tillbaka bjuder Teknats ämneslärarråd med jämna mellanrum in till lärarstudentträffar. Syftet är att synliggöra ämneslärarstudenterna samt stärka grupp- och samhörighetskänslan inom utbildningen. – Här får studenterna chans att nätverka och få inspiration inför det framtida läraryrket, säger Sara Rosenquist, studievägledare vid enheten för studentservice.


Ämneslärarrådet startade våren 2014 men det var först i september förra året som verksamheten drog igång regelbundna träffar. Inbjudan riktar sig till studenter från ämneslärarprogrammet med inriktning mot ämnen som biologi, fysik, kemi, matematik, IT och teknik, oavsett utbildningsnivå. På mötena deltar lärare och rådsrepresentanter såsom ämnesansvariga och studievägledare från Teknat-institutioner samt ämneslärarprogrammet. Förutom föreläsningar innehåller träffarna laborationer och praktiska övningar.

– På den första träffen genomförde Staffan Andersson och Johanna Larsson från Fysikens didaktik en övning med hjälp av LEGO-konceptet Serious Play, säger Ronny Alexandersson, ordförande i ämneslärarrådet.
– Ämneslärarstudenterna fick använda legobitar för att illustrera och peka på problem inom lärarutbildningen och de olika ämnena. Där fick vi igång en ganska bra diskussion.

Ämneslärarstudenterna på plats kände att de någonstans försvunnit bland ingenjörs- och kandidatstudenterna på Teknat och saknade en koppling till institutionerna.

– Som naturvetare är de ganska få. Sen när de kommer till Blåsenhus så försvinner de bland alla lärare där. Så de är få överallt. Därför är det viktigt att uppmärksamma studenterna. Dessutom är ju förhoppningen att de ska bli fler, säger Ronny Alexandersson.

Ett annat problem är att studenterna haft svårt att hitta studieplaner och välja kurser inom sina program med följd att de fått svårt att överblicka sina studier. Sara Rosenquist berättar att ämneslärarrådet jobbat för att klargöra studiegångarna inom de olika ämnena.

– Det ska bli tydligt för studenterna vem de kan vända sig till för att få hjälp med till exempel studieplanering.

Hittills har varje träff haft mellan 20 och 30 studentdeltagare som fått utvärdera innehåll och framföra synpunkter på vad ämneslärarråd och lärarstudentträffar bör fokusera på. Överlag vill studenterna utbyta erfarenheter med andra ämneslärarstudenter inom Teknat och få tips inför det kommande arbetslivet, säger Ronny Alexandersson. 

– En av de saker som efterlysts är att ha fler så kallade case eller exempel på sådant som kan dyka upp i verkligheten. Där har vi tagit kontakt med en teatergrupp på Rosendalsgymnasiet som ska agera riktiga elever. Det är ett helt nytt koncept och vi i ämneslärarrådet tycker det är minst lika spännande själva.

Vårens kommande träffar:

28 april, Case-study på Rosendalsgymnasiet
27 maj, Studiebesök på Vetenskapens hus i Stockholm

Läs mer om ämneslärarrådet

Anneli Björkman

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin