Ekonomisk analytiker i Peking: "Väldigt händelserikt"
Det är turbulenta tider på den kinesiska börsen, med fallande aktier och valutakrig. Louise Liu följer utvecklingen på nära håll som ekonomisk analytiker vid the Economists kontor i Peking. När hon får tid över besöker hon gärna Uppsala, där hon fick sin forskarutbildning.
– Det här är mitt andra hem, säger Louise Liu med eftertryck när jag träffar henne under ett besök i Uppsala.
Här tillbringade hon hela fem år som doktorand och avslutade med en doktorsexamen år 2009. Sedan återvände hon till Kina och ett jobb som ekonomisk analytiker i Peking, vid the Economist Intelligence Unit.
De senaste åren har hon haft fullt upp. Kinas ekonomi har världens ögon på sig och verksamheten har expanderat de senaste åren. Idag bevakar Louise Liu och hennes kolleger 31 olika provinser och 287 städer i Kina. Nyligen tillträdde hon som VD vid The Economist Group i Kina och Taiwan.
– De senaste åren har vi intresserat oss alltmer för Kinas investeringar utomlands. Vi tror att om bara två år kommer det att investeras mer pengar från Kina i omvärlden än vad som investeras inom Kina. Det är ett maktskifte som förändrar Kinas globala status, säger Louise Liu.
Vid besöket i Uppsala passade hon på att träffa sina gamla kurskamrater i Uppsala och Stockholm och gav en föreläsning om det ekonomiska läget i Kina. Det märks att Uppsala ligger henne varmt om hjärtat.
Har du några särskilda minnen från studietiden?
– Många, vad ska jag börja med? Ramlösa – jag älskar Ramlösa. Jag saknar prinsesstårtan och att handla blåbär, hallon och svamp på torget på hösten. Och så saknar jag tystnaden i Uppsala. Det är något med lugnet här som får dig att ställa djupa frågor som ”Vem är jag?” och ”Vad är meningen med livet?”
Hon minns också att hon fick mycket stöd och hjälp från sina handledare, både när det gäller att söka forskningsmedel och få tag i data.
– Jag behövde inte undervisa så mycket och behövde inte oroa mig för administrativa frågor. Allt de ville var att jag skulle tänka, komma på idéer och skriva bra artiklar. Det är en riktigt bra plattform för forskarstudenter.
Forskningen handlade till stor del om svensk utbildning, arbetsmarknad och genusfrågor. I dag har hon bytt fokus till kinesisk ekonomi, med fokus på fastighetsmarknad och utländska investeringar, och arbetar i ett helt annat tempo.
När hon började som ekonomisk analytiker år 2008 hade den finansiella krisen i Kina just startat.
– Det var en väldigt annorlunda tid och saker hände slag i slag. De dubbla börsrasen i världen, Kinas fastighetsmarknad, urbaniseringen, investeringar utomlands. Det har fortsatt att vara väldigt händelserikt, säger Louise Liu med ett stort leende.
Annica Hulth