Marinbiologen Oona Lönnstedt får stipendium av kungen

Oona Lönnstedt tog emot stipendiet vid en mottagning på Kungl. slottet.

Oona Lönnstedt tog emot stipendiet vid en mottagning på Kungl. slottet.

Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö delar varje år ut stipendier för att främja forskning, teknisk utveckling och företagande, som bidrar till uthålligt nyttjande av naturresurserna och bevarande av biologisk mångfald. I år är Oona Lönnstedt, postdoktor vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet en av mottagarna.


Oona Lönnstedt får stipendiet för att forska om mikroplaster och hur de påverkar djur i havet. Halterna av mikroplaster i våra hav har ökat avsevärt de senaste decennierna. Enbart i Östersjön beräknas det att över 40 miljoner ton mikroplaster släpps ut varje år. Mikroplasterna (definieras som små plastfragment < 5mm) kommer bland annat från hygienprodukter såsom tandkräm och ansiktskrämer samt plastskräp som bryts ned till mindre bitar i miljön.

I forskningen undersöker Oona Lönnstedt hur mindre djur såsom fisklarver som befinner sig i grunda kustområden (där mikroplaster oftast ackumuleras) påverkas av mikroskopiskt plastavfall. Pilotstudier har indikerat att små koncentrationer av mikroplaster hindrar utvecklingen av abborrlarver.

Stipendiet från Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond är på 100 000 kronor. Priset delas ut vid en mottagning på Kungl. slottet den 31 maj. Läs mer på hovets webbplats.

Oona Lönnstedt är aktuell med en ny artikel om mikroplaster i Östersjön i den vetenskapliga tidskriften Science den 3 juni 2016.

Läs mer om Oona Lönnstedts tidigare forskning:
Korallrevens död hindrar unga fiskar att känna igen farliga rovdjur
Fiskar i nöd signalerar efter hjälp

Linda Koffmar

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin