Hur brunt är vattnet i Sveriges sjöar?
Ett ögonblick... professor Gesa Weyhenmeyer vid institutionen för ekologi och genetik/limnologi och ansvarig för massexperimentet Brunt vatten där 240 av landets högstadieklasser deltar. Runt 5000 högstadieelever har fått experimentkit från Uppsala universitet och samlar som bäst in data från sjöar och vattendrag runtom i Sverige.
Varför har du dragit igång Brunt vatten-projektet?
– Jag är med i det internationella nätverket GLEON (Global Lake Ecological Observatory Network) där vi forskar på vattenkvalitetsförändringar på jorden. Förra året visade ett av våra globala forskningsprojekt att vattnets temperatur ökar snabbare än lufttemperaturen. Samtidigt blir vattnet på jorden allt brunare vilket även påverkar dricksvattnets kvalitet negativt. Frågan vi ställer oss är om det finns ett samband mellan vattnets färg och de snabba vattentemperaturökningarna. På internationellt håll har man gjort forskningsprojekt där man kartlagt vattenfärg över hela globen med hjälp av allmänheten. Då tänkte jag att det vore en bra idé att involvera samhället för att ta reda på tillståndet i svenska sötvatten. Även vårt vatten har blivit brunare och varmare och vi vill veta hur det påverkar vattenresurserna.
Vad ska skoleleverna göra?
– Eleverna ska bland annat mäta luft- och vattentemperatur, ta upp bottenfauna och testa pH-värdet i sötvatten. Till sin hjälp har de fått redskap som provrör, plasttråg, termometer, lackmuspapper, alltså ganska vanlig utrustning. Senast den 30 september ska de skicka in proverna till mig, och därefter börjar jag analysera deras data. Resultaten sammanställs i november och återrapporteras till eleverna.
Finns den analysutrustning du behöver på Evolutionsbiologiskt Centrum?
– Ja, jag kommer ju att köra en del kontroller så man kan kalibrera det hela och då finns det utrustning här på labbet. Om vi hittar något som är väldigt speciellt, alltså om vattnet är väldigt brunt, så kommer vi att åka tillbaka till provtagningsplatsen. Då kan vi få ytterligare hjälp med analysering av andra institutioner som avdelningen för analytisk kemi.
Vad hoppas du ska komma ut av det här projektet?
– Min förhoppning är att vi får in provrör där eleverna hittat något som vi hittills inte har sett. Vi är särskilt intresserade av förändringar i mängden organiskt kol i vatten, det som är orsaken till vattnets bruna färg. Vi har inte så många prover till förfogande på vår forskningsavdelning. Så elevernas inrapportering till forskningsdatabasen är värdefull.
– För mig personligen är det väldigt spännande att ta reda på hur bra elever är på att fånga in material. Vad jag tycker är roligast är att involvera elever, göra dem mer medvetna om vad som finns i våra sjöar och vad brunhet betyder. Sådana enkla grejer som att 50 procent av dricksvattnet faktiskt tas från ytvatten, och vad som krävs för att kunna dricka det ur kranen.
Läs mer om massexperimentet Brunt vatten
Massexperimentet ingår i en synlighetskampanj
Anneli Björkman