Dags för tredje Tokyo Tech-symposiet

Bildtext
Hallå där! Peter Lindblad, prodekan för samverkan och en av arrangörerna av det tredje symposiet mellan Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech) och Uppsala universitet som hålls 12-13 september på Ångströmlaboratoriet:
– Framförallt samlas de drygt hundra deltagarna i åtta olika sessioner som var och en leds av en forskare från Uppsala universitet och en från Tokyo Tech. De här ämnena har man gemensamt kommit fram till att man vill samverka inom. Grupperna kommer att hålla diskussioner och presentationer med målet att hitta gemensamma intressen inom forskning och utbildning. Dessutom har vi uppmanat deltagarna att inte bara sitta i sina mötesrum utan gå runt på Ångström och andra delar av Uppsala universitet där de åtta ämnena har sina verksamheter, och se hur forskargrupperna jobbar i till exempel labb.
– Dag två ska de åtta sessionerna presentera konkreta exempel på hur de ska arbeta tillsammans i framtiden. Så jag tror det unika med det här tredje mötet är att vi går från att lära känna varandra till att gå in i aktiva, konkreta samarbeten.
Ni har träffats två gånger tidigare, 2014 här i Uppsala och 2015 i Tokyo. Vad har hänt sedan de mötena?
– Några utbyten av studenter och lärare har redan genomförts, framförallt från institutionen för teknikvetenskaper på Ångström. Från Tokyo Tech har det kommit studenter och doktorander och även andra representanter som stannat hos oss i veckor, till och med månader. Nu ska vi diskutera hur vi ska utveckla de här utbytena ännu mer. Ett sätt är att låta lärare undervisa vissa kursmoment på Tokyo Tech och på UU samtidigt med hjälp av elektroniska hjälpmedel. Då skulle våra studenter kunna göra olika typer av examensarbeten på Tokyo Tech.
– Något som tillkommit, och som både de och vi är intresserade av och duktiga på, är Big Data. Det finns många nya tekniker inom exempelvis Max IV, ESS och SciLifeLab, som genererar oändligt mycket data. Där måste man hitta instrument för att hantera och presentera alla dessa data. Andra ämnen som tillkommit på agendan är digitalisering och speldesign. Intresset för samarbeten kring entreprenörskap och innovation ökar också från båda håll.
Varför är det bra för Uppsala universitet att samarbeta med just Tokyo Tech?
– Det är ett högt rankat tekniskt universitet i Japan, och det passar bra i vår pågående teknikprofilering att börja samarbeta med ett internationellt ledande teknikuniversitet. Det var Tokyo Tech som först sökte upp Uppsala universitet för att diskutera och se vilka gemensamma intressen vi har. Sen dess har vi haft bra möten med stort engagemang från Tokyo Tech. Vi har sett hur konkreta planer på samarbete börjat utkristallisera sig och att vi tillsammans kan stärka de områden vi redan är starka på.
Symposiet är endast öppet för inbjudna deltagare.
Anneli Björkman