Sara och Isabel ger råd i podd

Isabel Svensson och Sara Rosenquist hoppas ännu fler studenter hittar till Studie- & karriärpodden.

Isabel Svensson och Sara Rosenquist hoppas ännu fler studenter hittar till Studie- & karriärpodden.

I våras smygstartade Teknats studie-och karriärpodd med studievägledarna Sara Rosenquist och Isabel Svensson bakom mikrofonen. Nu laddar de som bäst med nya avsnitt för höstterminen - för, om och med studenter.


Det står en rejäl mikrofon på besöksbordet inne på Sara Rosenquists rum ovanför Siegbahnsalen på Ångströmlaboratoriet, mer avancerad än så är inte studion där podden spelas in. Fast i början var utrustningen än mer blygsam.

– Först använde vi bara mina barns iPad för att spela in med, säger Sara, men då satt mikrofonen inuti och det var ju inte särskilt bra.

– Fast vi tyckte ändå att det lät okej, säger Isabel. Men när vi köpte den här mikrofonen märkte vi ju vilken skillnad i ljud det var.

Men det är inte så brådskande att få till perfekt teknik och ljud.

– Egentligen handlar det ju mer om innehållet, hur man redigerar och får ihop det. Vi behöver öva upp oss på det här med intervjuteknik, skrattar Sara.

Komplement till personlig studievägledning

Fast det märks dock inte när man lyssnar på podden. Studievägledarna håller en varm och avslappnad ton vilket också genomsyrar samtalen med intervjupersonerna. Samtidigt är det tydligt vad syftet är – att informera och vägleda Teknats studenter.  

– Podden är ett komplement till att boka ett samtal med oss studievägledare eller att leta information på nätet, säger Isabel och Sara instämmer:

– Jag tror det kan spara tid då studenter kan få svar på sina frågor utan att mejla en studievägledare eller boka tid för rådgivning. Istället kan man sitta i lugn och ro på sin kammare och lyssna och få svar.

När de inte spelar in podd finns Sara och Isabel på enheten för studentservice på Ångströmlaboratoriet. Sara är ansvarig för studiefrågor om civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi samt civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap. Isabel svarar på frågor rörande civilingenjörsprogrammen i miljö- och vattenteknik och civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik. Men deras podd vänder sig till alla som studerar program eller fristående kurser på Teknat.

Isabel: – Med podden hoppas vi kunna visa att vi finns, och nå studenter som vi kanske inte hade nått på något annat sätt.

Sara: – Även studenter som inte pluggar här men som kanske är nyfikna på Uppsala universitet. Man får en massa tips om hur det är att plugga hos oss, bland annat vad man ska tänka på som ny student i Uppsala. Vi planerar för flera teman som knyter an till läsåret som terminsuppropen eller Utnarm:s jobbmässa. Och när det är dags att söka utbytesstudier ska vi ha ett avsnitt om det.

Vill intervjua fler studenter

På poddens hemsida finns en kort beskrivning av varje avsnitts innehåll. Där kan man se vilka avsnitt som tar upp återkommande frågor, exempelvis vad som krävs för att söka examen eller hur man pluggar inför en omtenta.  Ett av avsnitten handlar också om vilken hjälp som finns att få för studenter som behöver särskilt stöd.

Varifrån får ni tips på innehåll?

Sara: – Det är nog mest från våra kollegor plus vad vi själva har spånat ihop. Men vi vill gärna ha fler idéer och förslag på innehåll från våra studenter! De är ju ändå vår målgrupp.

Isabel: – Vi vill också gärna ha med fler studenter i programmet! Vi hade en student i valborgsavsnittet som var projektledare för forsränningen. Då pratade vi om studentlivet och det här med att kombinera studier och andra engagemang.

Podden görs än så länge bara på svenska men det finns planer på att spela in avsnitt på engelska för Teknats internationella studenter. Andra förslag är avsnitt för studenter som läser enbart kurser eller till lärare. För det är viktigt att knyta ihop hela Teknatfakulteten så att det inte bara blir fokus på enstaka program som civilingenjörs- och högskoleprogram, säger Sara.

Efterlyses: signaturmelodi

Listan på egna önskemål för framtiden fylls stadigt på.

Isabel: – Jag ser det som ett mål att få mer respons från studenter. Vad tycker de egentligen om podden? Är den intressant, lyssnar de? Det gäller ju att podden utvecklas och då behöver vi feedback. Studenterna kanske har idéer om vad de skulle vilja veta mer om. Eller något de vill att vi ska gå djupare in i. Och nu kom jag på en sak till: podden saknar en bra jingle! 

Sara: – Ja, vi skulle behöva en signaturmelodi! Finns det någon musikalisk person därute som kan komponera något?

Isabel: – Vi tar gärna emot ett kort musikintro från någon student därute – hon eller han kan få ett eget avsnitt! Hör av dig till oss!

Här hittar du Studie- & karriärpodden:
www.teknat.uu.se/studie-och-karriarpodden

plus i följande poddappar:
Itunes, Acast, Soundcloud, Poddirectory

Kontaktuppgifter:
Sara Rosenquist 
Isabel Svensson

Mer om Studentservice Ångström

Anneli Björkman

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin