"Mobilspelet som blev en succé"

Krönika

Pokemon Go – en snabb succé

Pokemon Go – en snabb succé

"Ingen har väl undgått att se dem denna sommar: folk som samlats på olika ställen i Uppsala. Tysta eller småpratande har de koncentrerat tittat på sina telefoner. De har spelat Pokemon Go; ett nytt mobilspel som snabbt blev en enorm succé. Varför är det så?", skriver Annika Waern, professor vid institutionen för informatik och media.


Annika Waern, Uppsala universitet

Ingen har väl undgått att se dem denna sommar: folk som samlats på olika ställen i Uppsala. Tysta eller småpratande har de koncentrerat tittat på sina telefoner. De har spelat Pokemon Go; ett nytt mobilspel som snabbt blev en enorm succé. I mitten av juli hade Pokemon Go 45 miljoner spelare över hela världen – dagligen. Varför är det så? Pokemon Go är inte bättre än tidigare spel. Innovativt är det inte heller; det har funnits liknande föregångare som har varit intressantare att spela. Inte heller är AR-tekniken ny – den har använts i många tidigare spel. Skälen måste alltså sökas på andra håll.

En ’blockbuster’-effekt kräver för det första att det finns en allmän förståelse för genren – spelet kan faktiskt inte vara nyskapande! Det måste ha funnits föregångare, som folk känner till tillräckligt väl för att börja spela från dag ett. Den här medvetenheten fanns – uppbyggd genom föregångare som GeoCaching, Ingress och FourSquare.

För det andra, så var det viktigt att det var just ett Pokemon-spel. Pokemon är ett av de allra bästa exemplen på hur det är möjligt att bygga en hel begreppsvärld genom att lansera berättelser transmedialt (parallellt i flera media): det finns spel, filmer, tv-serier, samlarkort, plastfigurer o.s.v. som bygger på samma grundberättelse.

Slutligen är det en sak som skiljer Pokemon Go från sina föregångare: att det redan från början fanns mycket innehåll i spelet. Dels handlar det om de magiska djuren, som anpassas till var det finns vägar och olika naturliga formationer. Den informationen hämtas från Google Maps. Ännu viktigare är platserna vid landmärken i staden: oftast konstverk och viktiga hus. Informationen om var det finns landmärken har hämtats från ett tidigare spel, Ingress. Till skillnad från tidigare spel som ofta gjorts av små uppstartsföretag (och ibland helt på ideell basis) så ligger det stora investeringar från jätteföretag bakom Pokemon Go.

Vad kan man då tro om framtiden? En sak som redan står klar är att antalet Pokemon Go-spelare kommer att minska kraftigt. Spelet går inte under för det, eftersom det kommer att finnas kvar en kärna dedikerade spelare. Men jag hoppas att spelet också har öppnat dörren för andra stadsbaserade spel och berättelser. Det går att göra så mycket intressantare upplevelser med samma teknik!

Annika Waern
professor vid institutionen för informatik och media
Uppsala universitet

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin