Examensarbetet om lastbilar blev både prisat och producerat

När Danny Nygård sökte exjobb fick han ett skarpt uppdrag av Zetterbergs Industri i Östervåla: Att konstruera en påbyggnad för lastbilar.

När Danny Nygård sökte exjobb fick han ett skarpt uppdrag av Zetterbergs Industri i Östervåla: Att konstruera en påbyggnad för lastbilar.

Det var examensarbetet som öppnade dörren till drömjobbet på Zetterbergs Industri för Danny Nygård. Anställningen fixade han bokstavligen på en kafferast. – Det blev inget stort kliv ut i arbetslivet, i princip bara några korta steg in till chefens kontor eftersom jag redan satt i huset, skrattar han.


Danny möter upp på kontoret där han redan under studietiden fick en egen arbetshörna. Här hamnade han efter att ha sökt examensarbete sista terminen på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik. Verkstadsföretaget Zetterbergs i Östervåla norr om Uppsala låg högt på önskelistan över framtida arbetsgivare och när Danny kontaktade dem var de intresserade.

– Jag blev erbjuden ett uppdrag de själva inte hade tid för: att utveckla en kombidumper för lastbilar, säger Danny. Visserligen var det en ganska stor uppgift för ett examensarbete, men det var något de verkligen hade ett behov av.

Uppdraget gick ut på att konstruera en påbyggnad så att lastbilen förvandlades till en kombidumper. Dumperbehållaren på en lastbil sitter vanligtvis fast i en hjälpram, monterad med gångjärn baktill och en tippcylinder längst fram. Men hos en kombidumper går det att lyfta av hela behållaren inklusive cylindern. Sen kan en trailer kopplas på med hjälp av en vändskiva, en form av dragkrok.

– Att lastbilen har flera funktioner gör att föraren kan ta sig an flera olika uppdrag med sitt ekipage, säger Danny. Ju större flexibilitet, desto effektivare körningar. Det är också ett sätt att klara konkurrensen inom transportbranschen.

För att ha tillgång till ritningar, produktion och all praktisk kunskap föll det sig naturligt att han satt på Zetterbergs. Han blev en i arbetsgänget och rörde sig mellan företagets olika avdelningar som vilken anställd som helst. Men som examensarbetare ansvarade han själv för att göra en plan för sitt arbete, något han var tacksam att ha fått lära sig under studierna. 

– Man kan lugnt säga att själva arbetssättet eller metodiken, den hade man ju inte alls rott iland utan utbildningen. Det handlar ju om att göra upp en plan, hitta förutsättningar och sätta upp mål. Jag hade också genomfört ett antal projekt under utbildningen vilket var suveränt.

I ett av projekten skapade hans grupp ett blodanalysinstrument där de fick öva sig i att konstruera stomme, fästen, luckor och plastdetaljer. Vad som enligt Danny var extra värdefullt var att få sitta ner och kommunicera direkt med en erfaren ingenjör.

– Vi hade riktiga ingenjörer som var med och rättade vid speciella granskningstillfällen och kom med tips på förbättringar. Innan visste man inte riktigt om man var på rätt spår, utbildning är ju en sak och jobb en annan. Men bara det att vi fick träffa folk ute i arbetslivet och höra hur de tänker gjorde att man kunde föreställa sig sin framtida yrkesroll.

En annan betydelsefull erfarenhet var träningen i CAD-programmet Solid Works, ett digitalt baserat designprogram som Zetterbergs också använde. Att omsätta ritningarna i praktiken hade Danny fått pröva på i verkstaden på Ångströmlaboratoriet.

– Där svetsade jag och skar i stål och plåt precis som man gör på Zetterbergs. Jag fick respekt för hur yrkesskickligt folk det är som gör det jobbet, och att man inte kan konstruera hur som helst för att det helt enkelt inte går. Det skulle bli alltför svårt och kostsamt att tillverka. Därför måste man som konstruktör kunna vända och vrida på utformningen för att komma på den smartaste lösningen.

När Danny tog examen i juni 2015 gick han in till chefen på Zetterbergs och frågade om han fick fortsätta. Efter några periodanställningar blev han tillsvidareanställd.

– Jag fortsatte rätt och slätt mitt examensarbete och var med när kombidumpern gick i produktion. Jag hade ju lite hållhake på Zetterbergs eftersom det var jag som kunde den här konstruktionen, så då kunde de ju inte avskeda mig, skrattar Danny.

Försäljningen av kombidumpern har tagit fart och säljer bra, framförallt till Norge. Idag arbetar han till största delen med att förbereda arbetsordrar och att rita upp och måttsätta påbyggnader efter vilket lastbilschassi de ska hamna på.

– Resten av tiden jobbar jag med förbättring och nyutveckling, till exempel om vi behöver ett nytt hyttskydd eller stänkskärmar eller om kunden vill ha en annan variant, då får man sätta sig och rita det.

Nyligen kom ytterligare ett bevis på hans ingenjörstalanger: Danny tilldelades Sveriges Ingenjörers Wimanska pris på 50 000 kronor för bästa examensarbete 2016. Även om  han blev glad och stolt vill han inte helt ta åt sig äran, ”det var ju Zetterbergs som först kom på idén med kombidumpern”. En annan han vill tacka är handledaren och programansvarige Lars Degerman.

–  I de sista kurserna kändes det som att han knöt ihop det hela och förutsatte att vi hade kompetensen att göra ett bra jobb: ”Nu kan ni det här” och ”nu använder ni det så här”. Det tyckte jag var bra.

– En annan som betytt mycket är Svante Andersson i Ångströmverkstaden. Hans pass gav en intressant och nyttig inblick i produktion och kompletterade det teoretiska. Sen plattade han också till en så att man inte skulle sitta på några höga hästar för att man är ingenjör och inte svetsare.

---

FAKTA – DANNY NYGÅRD

Ålder: 27 år
Bor: Utanför Tobo, norr om Uppsala
Yrke: Konstruktör
Uppvuxen: I krokarna av Tierp med fem systrar och tre bröder, jag är yngst.
Förebilder när jag växte upp: Min pappa och mina storebröder, de flesta en bra bit äldre än mig. De är rätt så händiga allihop, vi har haft verkstad och mekat med bilar och svetsat och donat så jag har ju fått vara i sådana miljöer. 
Om högre studier: Att jag började studera var för att jag kände ett behov av att använda hjärnan efter att ha kört skogsmaskin i några år. Om man inte har rätt psyke så kan det bli rätt påfrestande att bara sitta där i stolen. Själva jobbet går ju med ryggmärgen.
Gör på fritiden: Tyvärr har jag inte så mycket fritid nu men det är lite självvalt, det finns så mycket intressant att göra på Zetterbergs. Men på min fritid så läser jag mycket. Jag är kristen och tar allvarligt på det så det är bibelläsning och gudstjänster på söndagar.
Spelar: Piano och fiol, sjunger en del.
Ska göra för Wimanska prispengarna: De går nog till insatsen i ett hus.

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Wimanska priset

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik

Anneli Björkman

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin