Välkommen in i Micro-Land
Hallå där! Maria Tenje, universitetslektor i mikrosystemteknik vid institutionen för teknikvetenskaper som visar sin forskning på vetenskapsfestivalen SciFest den 9-11 mars:
Vad ska du göra på SciFest?
– Jag och mina kollegor ska visa vilka tekniker och verktyg vi använder oss av inom mikrosystem. Vi kommer att ha tre olika aktiviteter inom en station som vi kallar Micro-Land. Där ska vi visa på bredden inom vår forskning, från de minsta systemen på cellnivå till mikroteknik i rymden. Min grupp jobbar med så kallad droppbaserad mikrofluidik, alltså hur vätskor som inte blandar sig kan användas för att kapsla in enskilda celler i separata droppar. I vår monter ska vi använda vatten och olja som förs in i kanalsystem på ett mikrochip. Chipen kommer besökarna själva att gjuta av godisråttor. Målet är att kapsla in en enda cell, illustrerat av godisströssel, i varje droppe. För det är oerhört viktigt att kunna studera hur enskilda celler reagerar på olika ämnen och kunna identifiera allvarliga sjukdomar.
Ni är en rätt stor grupp från er avdelning med närmare 15 deltagare, några seniora forskare men mest doktorander och post-docs. Hur kommer det sig att ni fått så många doktorander med på tåget?
– I doktorandutbildningen ingår att åskådliggöra sin forskning på ett populärvetenskapligt sätt, det är ett obligatoriskt moment. Och det här är ett väldigt bra tillfälle för doktoranderna att träna sig i att presentera sin forskning för en allmän publik. Dessutom är SciFest gratis för oss och nära tillhanda. Det är framförallt doktoranderna som har tagit fram de här stationerna och exempelvis kommit på idén att göra droppar av ätbar Algenatgel. Till sin hjälp har de Gemma Mestres som är forskarassistent på avdelningen och som koordinerar och håller i alla trådar. För oss har det varit väldigt viktigt att det är doktoranderna som driver aktiviteterna och tänker igenom hela processen, ”hur ska jag förmedla den här forskningen?”
Vad ger det dig som forskare att vara med på SciFest?
– Dels så tycker jag att vi måste gå ut och berätta vad vi håller på med, sen har vi ju också en förhoppning om att eleverna ska välja en naturvetenskaplig utbildning längre fram. Vi måste också se till att få in nästa generation forskare – vi kan inte tro att de hittar hit av sig själva. Sen tycker jag själv att det är väldigt kul att vara med. När man försöker klura ut en bra pedagogisk demonstration så får man utlopp för sin egen kreativitet och fantasi. Alltså att få lov att göra sådana saker på arbetstid… det är jätteroligt!
Vad skulle du vilja att de som har varit och besökt er monter tog med sig?
– Nyfikenhet, en känsla av ”vad spännande det här var, det skulle jag vilja veta mer om!” Första gången jag kom i kontakt med mikrofluidiken var när jag gjorde mitt exjobb, och jag minns att jag blev förvånad över att man kunde göra så coola grejer. Att vi väcker lust och nyfikenhet för vetenskap rent generellt är det jag hoppas.
Anneli Björkman