Mikroteknik för mindre på Scifest
Hallå där, Maria Tenje, universitetslektor i mikrosystemteknik vid institutionen för teknikvetenskaper som visade sin forskning på vetenskapsfestivalen Scifest i Uppsala i mars. Vad gjorde du på Scifest?
– Jag och mina kollegor visade smarta verktyg och tekniker från vår forskning inom mikrosystem, alltifrån de minsta systemen på cellnivå till mikroteknik i rymden. Min grupp jobbar med så kallad droppbaserad mikrofluidik, alltså hur vätskor som inte blandar sig kan användas för att kapsla in enskilda celler i separata droppar. I vår monter fick besökarna hålla i och känna på exakt de mikrochip och system som vi använder i labbet. Dessutom fick de pröva på att skapa egna droppar och kapsla in ”celler” i form av godisströssel i dropparna. Syftet med att skilja ut cellerna är för att kunna studera hur enskilda celler reagerar på olika ämnen och kunna identifiera allvarliga sjukdomar.
– För mig är det viktigt att konkret visa vad det är jag gör, annars blir det bara en massa ord. För att göra forskningen tydlig använder jag provrör i olika storlekar och kulor i olika färger och format för att illustrera skillnader hos celler. Sen handlar det om att låta de unga besökarna aktivt få göra någonting: tillverka droppar av en gel som de stoppar in i en spruta, kapsla in minikulor i dropparna, fylla provrör som de får ta med sig hem. Jag har tidigare varit med på ForskarFredag i Lund och där sa Monica Almqvist på Vattenhallen Science Center något som fastnat hos mig: ”det måste kännas – annars är det inget kul”. Det är upplevelsen som är den avgörande faktorn.
Vad ger det dig som forskare att vara med på SciFest?
– Jag tycker att vi forskare måste gå ut och berätta vad vi håller på med. Vi har så klart också en förhoppning att ungdomarna ska välja en naturvetenskaplig utbildning längre fram. Vi måste också se till att få in nästa generation forskare. Sen tycker jag att det är väldigt kul själv. När man försöker klura ut en bra pedagogisk demonstration får man också utlopp för sin egen kreativitet och fantasi.
Vad skulle du vilja att de som har varit och besökt er monter tog med sig?
– Nyfikenhet, en känsla av ”vad spännande det här var, det skulle jag vilja veta mer om!” Jag vet första gången jag själv såg mikrofluidiksystem och tänkte ”wow, kan man göra såna coola grejer?!” Det var förvåning blandat med nyfikenhet och lust och så spännande att jag ville lära mig mer. Den känslan hoppas jag också vi kan väcka för vetenskap i allmänhet.
---
Fakta:
SciFest är en vetenskapsfestival med ett brett utbud av workshops, shower, tävlingar, forskarträffar och föredrag. Här kan nyfikna i alla åldrar prova på och få smakprov på forskning och dess tillämpningar inom alla vetenskapsområden. Utställare och deltagare på SciFest kommer från såväl skolor och universitet som företag, myndigheter, muséer och organisationerMånga av de som medverkar i programmet är studenter, unga forskare och innovatörer som lättare kan bidrar till att inspirera andra unga.
Läs mer:
Anneli Björkman