Fårös historia visas i sommar
Livet på Fårö från stenåldern till idag. Det är temat för sommarens utställning på Fårö Museum. – Det är 4 000 år som ska rymmas på 48 kvadratmeter, säger Sabine Sten, professor i osteoarkeologi vid Uppsala universitetet Campus Gotland och en av projektledarna.
FOTO: MIKAEL WALLERSTEDT
Sabine Sten har arbetat med utställningen i två år, tillsammans med Majvor Östergren. De är båda arkeologer med rötter i Fårö och har lett en arbetsgrupp som tillsammans har fått allt på plats, från säkerhetsmontrar och fornfynd till barnaktiviteter.
Besökarna kommer att möta arkeologiska föremål från stenålder, bronsålder, järnålder och medeltid. I urvalet har professor Sabine Sten varit en stor tillgång. Hon har arbetat i 23 år på Historiska museet och har tidigare analyserat utgrävningsfynd från Fårö.
– Under min tid på museet undersökte jag skelettmaterial från Fårö som finns i museets samlingar. En av dem jag undersökte var kvinnan från Vinor – en vikingatida kvinna som påträffades 1939 på Fårö.
På gränsen till kristendom
Kvinnan från Vinor är en av utställningens huvudpersoner och representeras av en skyltdocka klädd i en kopia av en vikingatida dräkt. Originalfynden – spännen, bronsnålar och pärlband, som lånats från Statens historiska museum – finns att beskådas i en monter.
– Hon levde precis på gränsen mellan hedendom och kristendom och hade ett silverkors runt halsen, som kallas Fårökorset. Kopior av Fårökorset säljs bara på Fårö, berättar Sabine Sten.
Den andra personen som visas i utställningen är Per Langhammars som levde på en gård på 1520-talet. Här visas hur en Fåröfamilj levde på medeltiden – vilka husdjur de hade på gården och vad de åt.
Säljakten, fågeljakten och fisket har haft stor betydelse för Fåröborna och periodvis har livet varit hårt och fattigt.
– Här levde flera vikingatida familjer med färgstarka kläder som hade det gott ställt, men i början av 1900-talet var det fattigt och många emigrerade till Amerika, säger Sabine Sten.
Besöka historiska platser
Museibesökarna får tips om intressanta fornlämningsplatser att besöka på ön, dit de kan ta sig med hjälp av GPS och karta.
Utställningen visas fram till Fårönatta i september och riktar sig till såväl till fastboende som till fritidsboende och turister.
– Fårö har bara 400–500 fasta invånare, men är betydligt mer befolkat på sommaren. Hoppas att det är många som vill ta del av Fårös historia och besöker vårt museum, säger Sabine Sten.
---
Fakta:
Utställningen heter Fårö en tidsresa, 4000 år och det är Fårö Hembygdsförening som står bakom utställningen, i samarbete med Gotlands Museum, Bungemuseet, Historiska museet, Kungliga Myntkabinettet, Riksutställningar och Stockholms universitet. Andra samarbetspartners är Bergmancenter på Fårö, Fastighetsägare på Fårö, Fårö Utveckling AB, Företagare på Fårö, Medeltidsveckan och Uppsala universitet Campus Gotland.
Läs mer:
Annica Hulth