Swedesd utbildar fler i processdesign och facilitering
25 nya deltagare har tagit emot kursintyg efter att ha gått utbildningen ”Att leda samverkan” vid Uppsala universitet. Tillsammans har de under våren och hösten utforskat teori och praktik för att bli bättre på att leda samverkan för att hantera komplexa samhällsfrågor.
Den andra upplagan av utbildningen ”Att leda samverkan” avslutades förra veckan med ett sista kurstillfälle vid Uppsala universitet. Där samlades deltagare med olika kompetenser och verksamhetsområden för att lära om hur maktrelationer påverkar samverkan, hur samverkan utvärderas, och hur samverkansarbete genomförs och institutionaliseras.
- Det är tydligt att kompetensområdena processdesign och facilitering blir allt viktigare i arbetet med komplexa samhällsfrågor. Vi ser därför den här utbildningen som ett sätt att stötta framväxten av en profession kring ledning av svåra samverkansprocesser, säger Alexander Hellquist, kursledare från Swedesd.
En av deltagarna som fått sitt kurscertifikat är Peter Aspengren på Enheten för pedagogisk utveckling vid SLU - Sveriges lantbruksuniversitet. För honom har utbildningen varit ett stöd i en intern process med målet att främja utbildning för hållbar utveckling i universitetets program. För detta krävs ökad samverkan mellan olika avdelningar och enheter med många personer inblandade, från rektorer och prefekter till kursansvariga och lärare.
- Genom den här utbildningen har jag fått möjlighet att problematisera och konkretisera tankar som jag haft och ta ett steg från det som skett intuitivt till att få en metodik.
Malin von Essen har också genomfört utbildningen. För 4 år sedan startade hon eget företag för att kunna arbeta med facilitering på heltid. Uppdragen sker ofta i skärningspunkt mellan olika organisationer, till exempel universitet och omgivande samhälle.
- Jag sökte utbildningen för att få möjlighet att arbeta med större och mer utmanande samverkansprojekt. Det känner jag mig förberedd för nu och det har varit givande att möta kursdeltagare som arbetar med riktigt komplexa samhällsfrågor.
”Att leda samverkan” startade 2016 och erbjuds av Swedesd i samarbete med Avdelningen för Uppdragsutbildning vid Uppsala universitet. Den riktar sig till personer som leder eller deltar i samverkan för att hantera komplexa samhällsfrågor inom offentlig, privat eller idéburen sektor.
Viktor Jacobsson