Upptechsresan kan börja

Många ville delta i invigningen av Upptech på Ångströmlaboratoriet.

Många ville delta i invigningen av Upptech på Ångströmlaboratoriet.

Torsdagen den 27 september slogs dörrarna officiellt upp för Upptech, universitetets nya centrumbildning inom teknik. Ångströmlaboratoriet fylldes av representanter för näringslivet och universitetsanställda som fick ta del av invigningstal, mingel, underhållning och middag.


Näringslivsprofilen Anders Wall var en av många deltagare vid invigningen av Upptech, centret som ska synliggöra universitetets forskning, utbildning och innovation inom teknik. Förhoppningen är att göra universitetets forskare och studenter mer attraktiva på marknaden och öka bidragen till forskningsprojekt där samverkan har en central roll. Det sa Maria Strømme, professor i nanoteknologi och ordförande för Upptech, i sitt invigningstal i Siegbahnsalen.

– Vi vill jobba med fler företag och organisationer för att lösa framtidens utmaningar och vi har många sådana framför oss, sa hon. Jag ser mycket fram emot att höra vad våra företagsvänner som är här idag tänker om utmaningarna och hur vi kan bidra.

Niklas Malmfors, senior affärschef på byggföretaget NCC, beskrev företagets vision om att kunna erbjuda de mest hållbara lösningarna ur såväl miljösynpunkt som kostnadshänseende för de som ska bo i bostäderna. 

Niklas Malmfors, senior affärschef på NCC.
Foto: Anneli Björkman

– Vi har kommit långt i många hållbarhetsfrågor, bland annat om hur vi ska bygga våra framtida städer, men i mångt och mycket är vi fortfarande neandertalare. Vi är långt efter, man kallar oss den 40-procentiga sektorn utifrån koldioxidutsläpp. Så det finns mycket att göra, sa Niclas Malmfors.

Han beskrev Uppsala universitet som en fantastisk samarbetspartner och sa att Upptech är helt rätt initiativ.

– Ni har koll på helheten, inte bara sett från klimat- och energifrågan men också utifrån social hållbarhet. Det där är något vi vill ha er hjälp med och där vi även förhoppningsvis kan hjälpa varandra.

Lösningar som kombinerar teknik och medicin

Lotta Ljungqvist, vd för GE Nordic, berättade om GE:s arbete och vad hon hoppades Upptech kunde göra för att hjälpa dem. 

– Vi är många som blir allt äldre och som vill vara friska upp i allt högre ålder. Det innebär stora utmaningar och kostnader både för våra sjukhusmiljöer och gällande våra läkemedel.

Hon tillade:

– En fråga vi ställer oss är om det går att kombinera nya material med nya sensorer som dessutom klarar väldigt höga temperaturer och tryck? Isåfall har ni en jättehit och det vill vi gärna samarbeta om.

Såväl GE som verkstadskoncernen ABB ingår i Upptechs styrelse. ABB:s forskningschef Mikael Dahlgren sa att det var självklart för honom att ställa upp, särskilt med tanke på de Uppsalastudenter han mött.

– Där finns en nyfikenhet och en entreprenörsanda som jag inte ser på andra universitet, vilket gör att Uppsala i min värld sticker ut.

Många möjligheter till samarbeten

ABB:s arbete äger rum i ett ekosystem med många förändringar, speciellt inom mjukvaruindustrin, sa Mikael Dahlgren. Därför är det viktigt att snabba på dagens utdragna arbetsprocesser och korta ner tiden från idé till marknadssläpp till under två år. Förhoppningen är att kunna integrera den kortare tidscykeln i samarbetet med akademin. Det finns många områden, däribland materialvetenskap och sensorer, där ABB vill stärka partnerskapet med Uppsala universitet.

– Materialforskning är ett fält där Uppsala sticker ut i Sverige och i världen, sa han.

Efter föredragen var det dags för mingel och bubbel utanför Siegbahnsalen. Där infriades också förhoppningen av Upptechs föreståndare, professor Mikael Jonsson, om en välgångsskål utbringad av rektor Eva Åkesson. Kvällen avslutades med middag och en överraskning då en flashmob med studenter bjöd på en dansföreställning.

Lotta Ljungqvist, GE Nordic; Mikael Dahlgren ABB; Niklas Malmfors NCC och Upptech:s föreståndare Mikael Jonsson. Foto: Anneli Björkman

Läs mer om Upptech

Anneli Björkman

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin