Uppsala universitet inviger faciliteter för 3D-printning
Torsdag 3 maj inviger rektor Eva Åkesson U-PRINT och 3D-LAB och ger därmed Uppsala universitets forskare och studenter tillgång till 3D-printning.
Torsdag 3 maj öppnar U–PRINT dörrarna till sina nya lokaler vid Uppsala Biomedicinskt Centrum. Uppsala universitets vetenskapsområde för medicin och farmaci erbjuder därmed en fullserviceplattform för avancerad 3D-printning för sina forskare i syfte att möjliggöra fler innovationer och patent.
– Vi tillhandahåller en teknik med förutsättningar att revolutionera och accelerera den medicinsk-tekniska utvecklingen. Processen är enkel: beställaren presenterar sin idé, vi bistår med utveckling och produktion och levererar på kort tid en prototyp som kunden kan testa och arbeta vidare med, förklarar Johan Kreuger som ansvarar för satsningen.
U–PRINT inledde sin verksamhet i begränsad omfattning år 2016. De första arton månaderna utfördes flera hundra uppdrag för både forskargrupper, företag och entreprenörer. Bland de prototyper plattformen gjort märks forskningsverktyg inom avancerad mikroskopi, antibiotikaresistens och cancerceller, varav ett flertal bedöms ha goda möjligheter att resultera i nya patent, allt sammantaget ett kvitto på både efterfrågan och potential.
– Vår vetenskapliga ledning delar vår tilltro till tekniken och har anslagit finansiering för två år framåt. Det innebär att områdets forskare kan nyttja en redan kostnadseffektiv teknologi och vår expertkunskap till ett lågt pris, normalt kring tusen kronor för ett mindre uppdrag. Vi välkomnar också externa kunder i mån av tid, säger Johan Kreuger.
Samma datum inviger kontorsgrannen 3D-LAB sin verksamhet som kommer att ge medicinska fakultetens studenter kostnadsfri tillgång till 3D-skrivning.
– Det är hög tid att Uppsala universitets studenter får tillfälle att närma sig tekniken och upptäcka den kapacitet den rymmer. Flera ledande amerikanska universitet har redan integrerat ämnet i sina utbildningar, och vi möter ett enormt intresse för vår facilitet, berättar Olle Eriksson, masterstuderande som tillsammans med Adam Engberg kommer att driva 3D-LAB.
Satsningen finansieras fullt ut av medicinska fakulteten, och kommer initialt även att erbjuda utbildning i form av kurser för doktorander och mastersstudenter.
– Vi räknar med stort intresse redan från start, men vi planerar även för workshops och roadshower för att visa universitetets forskare de möjligheter som tekniken erbjuder. Vi hoppas också på nära samverkan med Akademiska sjukhusets medarbetare och regionens innovatörer i syfte att förbättra befintlig och utveckla ny utrustning i vårdens verksamhet, säger Johan Kreuger.
Invigning av U-PRINT och 3D-LAB med rektor av Eva Åkesson
Tid Torsdag 3 maj 2018, kl. 16.00
Lokal BMC, B1:125
Anmälan u-print@mcb.uu.se
U–PRINT och 3D-LAB har öppet kontorstid fr o m 16 maj, men tar redan nu emot förfrågningar och beställningar via e-post.
Kontakt U-PRINT u-print@mcb.uu.se
Kontakt 3D-LAB 3dlab.uu@gmail.com
Mer information http://www.mcb.uu.se/service/
Magnus Alsne