Kunskapsutbyte och karriär i fokus vid ABB:s besök på Ångströmlaboratoriet

Pia Brantgärde-Linder talade om karriär och ledarskap i ett lunchseminarium för studenter vid ABBs besök på Ångströmlaboratoriet i början av maj.

Pia Brantgärde-Linder talade om karriär och ledarskap i ett lunchseminarium för studenter vid ABBs besök på Ångströmlaboratoriet i början av maj.

Vårvärmen hade ännu inte slagit till när en grupp från ABB med Pia Brantgärde-Linder i spetsen den 2 maj besökte Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet för att träffa forskare och studenter. Men samtalen blomstrade ändå liksom inspirationen hos studenterna.


Pia Brantgärde-Linder är chef för affärsområdet högspänningsprodukter norra Europa och hon kom till Ångströmlaboratoriet för att träffa forskare och studenter tillsammans med tre personer från ABB i Ludvika, som samtliga är alumner från Uppsala universitet. Programmet bjöd på både samtal med forskare, karriärföreläsning för studenter och en rundvandring i olika forskningsmiljöer på Ångströmlaboratoriet. Besöket genomfördes inom ramen för ABB:s och Uppsala universitets partnerskap. Meningen är att partnerskapet ska bredda och fördjupa parternas samverkan inom forskning och utbildning.

Programmet inleddes med presentationer och samtal kring forskning och utveckling. Efter en introduktion av Pia Brantgärde-Linder presenterade Mats Berglund, Engineering Manager på ABB:s enhet Transformers, projektet “1100 kV  - from crazy idea to reality”, om hur ABB på rekordtid lyckades ta fram världens största transformator. Nathalie Fransson, Business Developer, och Peter Forsberg, Senior R&D Engineer, båda på ABB:s enhet High Voltage Products, talade om olika tekniska utmaningar inom högspänningsområdet. Därefter blev det en diskussion mellan ABB:s representanter och universitetsforskarna om aktuella forskningsområden och hur dessa kopplar till industriella utmaningar.

Valeria Castellucci, forskare inom elektricitetslära och specialist på vågkraft var med i diskussionerna med ABB. Hon tycker att det var mycket intressant att få veta hur ABB utvecklar ny teknologi samt hur företaget samarbetar med och stödjer start-ups.

– Aktiviteter som den här är viktiga för att vi forskare inte ska vara i en bubbla och ska förstå de utmaningarna som företagen har, säger Valeria Castellucci.

Vid lunchtid var det dags för det många studenter väntat på – seminariet om karriär och ledarskap tillsammans med Pia Brantgärde-Linder. Fler än 100 av universitetets studenter kom för att höra henne prata om sin karriär, roll som chef och utmärkelsen ”Årets Kraftkvinna”. Pia Brantgärde-Linder berättade om sin resa från skolåldern till dagens chefsposition. Hon betonade betydelsen av att i tidig ålder få kontakter med tekniken för att väcka intresse och förståelse. Själv tillbringade hon sina barndomssomrar med sin morfar som bland annat lärde henne alla maskiner i sin snickarverkstad. Högskolestudierna var inriktade på maskinteknik men fick redan en annan riktning när hon fick möjlighet att komma in på ABB:s traineeprogram. Efter flera år i utlandet, framförallt i Sydamerika och Mellanöstern kom hon tillbaka till Sverige. Sin första ledningsposition fick hon under tiden som föräldraledig. Pia Brantgärde-Linder betonade hur viktigt det är med jämställda arbetsplatser och att hitta en fungerande balans mellan familjeliv och arbete. Hon gav också ett råd till studenterna:

– Att vara chef handlar inte om att vara expert på allt, det viktigaste är att leda och motivera människor och samla en grupp av duktiga personer omkring sig

Pia Brantgärde-Linder berättade att hon är involverad i flera program inom ABB för att hjälpa kvinnliga ingenjörer att ta sig fram i branschen. I fjol fick hon utmärkelsen ”Årets Kraftkvinna” som instiftats av föreningen Kraftkvinnorna för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen. En mycket hedrande utmärkelse sa hon.

Besöksprogrammet avslutades med rundvandring men först efter en lunch med ledningspersoner från området teknik och naturvetenskap och Uppsala universitet Innovation. Rundvandringen på Ångströmlaboratoriet spanade in forskningsinfrastrukturen inom materialvetenskap, elektricitetslära och fysik och astronomi.  

Sara Gredemark

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin