Vinnaren av Hjärnäpplet: ”Man måste tro på sin idé”

Håkan Engqvist, professor i tillämpad materialvetenskap, får 2018 års Hjärnäpple.

Håkan Engqvist, professor i tillämpad materialvetenskap, får 2018 års Hjärnäpple.

Hallå där, Håkan Engqvist, professor i tillämpad materialvetenskap, som får årets Hjärnäpple, Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring. Du har varit med och startat flera bolag och har över 50 patent. Har du jobbat länge med innovationer?


– Ja, det har jag, i tio år. Efter disputationen jobbade jag i industrin i åtta år. Sedan började jag jobba på UU Innovation och var med och startade Ångström Materials Academy (ÅMA) med Lars Jonsson och Lars Erik Larsson. Jag startade en forskargrupp och när min professor gick i pension så sökte jag hans jobb.

– Jag är nog en sån som tror ganska starkt på integrering av kunskapstriangeln, jag jobbar så. I ”min” kunskapstriangel ingår forskning, utbildning och innovationer, men det kan också vara andra former av samverkan.

Gemensamt för dina projekt är att det handlar om keramiska material som används i människokroppen. OssDsign används för att laga skallfrakturer. Vad har du mer på gång i dina företag?
– Emplicure är från början ett forskningsprojekt, i samverkan med företaget Orexo här i stan. Vi jobbar med missbrukssäkring av läkemedel, genom att förpacka starka smärtstillande läkemedel i keramiska material. Psilox är en avknoppning från Biomatcell, ett VinnExcellent-centrum i Göteborg där jag deltog som forskare. Psilox jobbar idag med tandkräm och gel mot hyperkänsliga tandhalsar.

– Vi jobbar också med några intressanta projekt inom forskningen. Till exempel har vi tagit fram världens starkaste glaskeram för konstgjorda tänder och forskar om ett lim som kan användas för att laga frakturer.

Du är med och startar bolag, men går inte in operativt utan är med i styrelsen. Är svårt att hålla sig utanför affärerna?
– Nej, det fungerar bra, för man måste se sin egen roll. Ganska snabbt kommer det upp professionella frågor ur ett företagsperspektiv och jag är inte bra på organisatoriska frågor medan det finns andra som är jättebra på det. Det är det här jag gör, det är forskningen som är mitt yrke.

Ditt främsta råd för att lyckas med innovationer och samverkan?
– I alla projekt och i all forskning gäller att du måste tro på dina projekt. Om du inte tror får du inte andra med dig och då kommer det aldrig att gå. Om jag däremot tror att det här ska bli något, då driver jag ju på. Det spelar ingen roll om det är en väldigt stark grundforskningsidé, eller om jag tror att jag kan lösa ett särskilt behov. Men det räcker inte att bara brinna, man måste vara strategisk och välja vad man satsar på.

Vad har du fått för hjälp från Uppsalas innovationssystem?
– Alla de projekt jag har varit med i har gått genom innovationssystemet i Uppsala. De har hjälpt till med allt ifrån såddpengar till legala frågor, vi har fått jättemycket IP- och patentrådgivning och lite affärsutveckling. Det kan vara tufft för företag i första skedet men för UU Innovation och UUAB är det vardag, de har bra koll på det här. Du måste ha ett bra projekt, bra människor och tidiga investerare. Först då har du en ärlig chans att bygga ett företag.

---

Fakta:

Uppsala universitet delar årligen ut ett innovationspriset Hjärnäpplet till en eller flera forskare eller forskarstuderande för framstående överföring av kunskap från akademien till ett företag och/eller annan extern organisation och som resulterat i en innovation. Priset består av diplom, statyett samt ett stipendium om 50 000 kr och delas ut i samband med professorsinstallationen.
 

Läs mer:

Hjärnäpplet till Håkan Engqvist

Uppsala universitets innovationspris Hjärnäpplet

Annica Hulth

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin