Grogrund för smarta idéer
Hur kan man använda spelens lekfullhet och tävlingsmoment för att sprida hälsosamma beteenden? Det är temat för sommarskolan Innovation Game som lockade studenter från olika länder till Visby under två augustiveckor.
Det är en gråmulen tisdag i mitten i augusti. På Visbys gator vandrar fortfarande turister, men det är betydligt lugnare än veckan innan, då Medeltidsveckan lockade massor av folk till ön.
På Campus Gotland är det också lugnt i dag, bortsett från i det klassrum som är samlingsplats för sommarskolan Innovation Game. På väggen sitter planeringstavlor täckta av färgglada post it-lappar.
– Studenterna jobbar i fyra olika grupper, med verkliga utmaningar som vi fått från Region Gotland, berättar kursledaren Erik Olsson.
Det gemensamma temat är att det handlar om barns och ungdomars hälsa, och hur den kan främjas med speldesign och ”serious games” – spel som skapas med ett annat syfte än bara underhållning.
Dagens gäst i klassrummet är Per Ek, vd för ett svenskt företag som utvecklar aktivitetsarmband och spel för barn i åldern 6–12 år. Visionen är att få barn att röra på sig minst en timme om dagen.
– För oss handlar det om att locka användare med våra spel. Andra träningsarmband och appar riktar sig till vuxna, men vi vill få in lekfullheten. Det ska vara kul, säger Per Ek.
Efter hans presentation är det fritt fram för studenterna att komma med sina förslag och idéer. Kanske kan skolelever vara med och programmera spelen? Kan gränssnittet på armbandet göras mer detaljerat? Per Ek lyssnar intresserat och förklarar hur företaget har tänkt.
Efteråt, när studenterna vandrat ned till lunchmatsalen, säger Erik Olsson att han är nöjd med diskussionen.
– Det är lätt att fastna i tekniska detaljer, men tillsammans har studenterna en bredd som gör att fler aspekter av ämnet kommer fram, till exempel hur man skapar motivation.
Kunskap om innovativa processer
Bakom utbildningen står den europeiska hälsosatsningen EIT Health, och syftet är att ge kunskap om innovativa processer. För att söka kursen krävs en kandidatexamen, i vilket ämne spelar mindre roll.
– Forskning visar att det kommer fram bättre idéer i heterogena grupper. Men visst finns det särskilda utmaningar i tvärvetenskapliga grupper, som vi jobbar med genom att göra olika övningar, säger Svante Axelsson, pedagogisk utvecklare och en av huvudlärarna.
Innan studenterna delades in i grupper pratade de om vilka olika roller som behövs i en grupp och studenterna fick själva ange vilken eller vilka roller de brukar ta.
– På så sätt bygger vi välfungerande team utifrån kompetens. Vi ger dem verktyg att jobba med och går sedan in och stöttar när det behövs.
Kreativa idéer växer fram
Kring ett bord samlas några studenter som jobbar med tema sömn. Precis som de andra grupperna började de med att spåna idéer och skriva ned dem. Sedan växte en struktur fram på en planeringstavla, där de bästa idéerna placerades in.
Om ett par dagar är det dags för redovisning. Matthew Davis från Storbritannien berättar:
– Vår idé är att utveckla en plattform för ljudböcker. Många barn använder telefoner och andra skärmar när de ska sova, men om de istället lyssnar till äventyrsböcker är det lättare att somna. Vi kommer också ha en spelmekanism så att karaktären i äventyret påverkas av hur mycket sömn lyssnaren får.
Han har en examen i designteknik och byggde på med masterprogrammet Industrial Management and Innovation. Sedan bar det av till sommarkursen i Visby.
– Jag har alltid varit intresserad av spel, tyckte att jag hade rätt kompetens för kursen och ”gamefication” är något jag verkligen vill ta vidare i min karriär. Och så har det varit kul att uppleva Medeltidsveckan.
Vid bordet bredvid sitter Aida de Heras. Hon kommer från Spanien men bor numera i Storbritannien. För flera år sedan läste hon bioteknik och byggde sedan på med vetenskapskommunikation.
– Som en del av min masterutbildning skrev jag om speldesign och utvecklade ett spel för skolor om sexuellt överförbara infektioner, berättar hon.
Här i Visby har hon varit med och utvecklat ett brädspel som tydliggör mekanismerna bakom falska fakta och främjar kritiskt tänkande. Spelarna delar upp sig i ”de goda” och ”de onda” och spelar med olika kort som rädsla, tillit, misstro och annat som påverkar ryktesspridning.
Vad händer med alla idéer efter kursen? En del kanske utvecklas vidare efter dessa intensiva sommarveckor. En av grundtankarna med EIT Health är ju att stötta entreprenörskap och innovationer.
– Jag skulle gärna arbeta mer med vår idé, kanske med hjälp av UIC, företagsinkubatorn i Uppsala, säger Matthew Davis.
För företagaren Per Ek var det första besöket på Campus Gotland, men kanske inte sista kontakten med universitetet. Efter föreläsningen stannar han på lunch och byter visitkort med lärarna.
– Det här är väldigt inspirerande för mig och jag hoppas att jag också kan sprida lite inspiration. Det är ju en kurs som man söker av intresse och då finns det också extra engagemang. En bonus för mig är att jag får med mig så många smarta idéer.
Innovation Game och EIT Health
Kursen Innovatin Game på fem högskolepoäng ger kunskap om innovativa processer och innovativt tänkande som verktyg för att lösa behovsbaserade problem i tvärvetenskapliga grupper. Fokus ligger på lösningar som kan främja förändringar inom hälso- och sjukvården, samt stimulera hälsosamma levnadsvanor. Speldesign används som ett pedagogiskt verktyg.
EIT Healthär ett konsortium med kring 140 partners från 14 EU-länder som stöttar entreprenörskap och innovationer inom området hälsosam livsstil och aktivt åldrande. Det görs bland annat genom utbildning, men också med olika projekt och aktiviteter. Målet är att genom samarbete mellan näringsliv, utbildning, forskning och sjukvård minska tiden för produkter och tjänster att nå ut på marknaden.
Annica Hulth