Fullt hus på alumnträff i London med algoritmer i fokus
Ljudnivån var hög när 60 Uppsalaalumner, hedersdoktorer och gäster fyllde de vackra och juldekorerade lokalerna på svenska residenset i London. Sveriges ambassadör Torbjörn Sohlström och Uppsala universitets rektor Eva Åkesson bjöd in till alumnträff och föreläsning den 3 december.
Många hade kommit för att återknyta kontakten med sitt alma mater, träffa gamla vänner och inte minst lyssna till matematikern och Uppsalaprofessorn David J.T. Sumpters föreläsning om ”The Dangers of Algorithms”.
I sitt välkomsttal betonade rektor Eva Åkesson sin glädje över att så många alumner och vänner hörsammat inbjudan till samkvämet på det svenska residenset i London.
– För att kunna möta dagens globala utmaningar – inom medicin, teknik, natur, miljö, kultur och samhälle – behöver vi goda vänner. Så ert engagemang och stöd är mycket välkommet!
Kvällens föreläsningsämne engagerade och lockade en stor publik. Matematik och algoritmer spelar en viktig roll i många aspekter av våra liv, berättade David Sumpter. Bland annat kan algoritmerna påverka vilken musik vi lyssnar på, vilka nyheter vi väljer att läsa och hur finansiella investeringar görs.
Algoritmer används online för att rikta information till olika målgrupper. En algoritm kan förenklat beskrivas som en process som används för att lösa ett givet problem. Det är något som till exempel Facebook och Google utnyttjar för att kartlägga vår personlighet och intressen för att sedan bland annat kunna styra vilken reklam som skickas till enskilda individer. Om människor i sina inlägg uttrycker sig rasistiskt eller sexistiskt kommer det att återspeglas i algoritmerna och därmed vad som sedan visas upp på våra datorskärmar. Detta kan påverka de beslut som fattas av oss som individer eller på samhällsnivå. Så i själva verket är det algoritmerna som lär sig av människan och inte tvärtom.
– Det spekuleras ofta om att algoritmer och artificiell intelligens (AI) håller på att passera människan i intelligens, men i själva verket ligger de på ungefär samma nivå som bakterier, berättade David Sumpter.
Men mer forskning krävs för att vi ska förstå hur mycket och på vilket sätt algoritmerna påverkar oss i våra beslut, hävdade David Sumpter. Idag ägnas mycket arbete åt att utveckla algoritmer, men mindre energi åt forskning om deras långsiktiga konsekvenser.
Hur farliga är algoritmerna? Hur långt har forskningen om artificiell intelligens egentligen kommit? Kan man undvika att algoritmer återspeglar människors fördomar och åsikter? Frågorna från publiken efter föreläsningen i London ville aldrig ta slut och de ivriga diskussionerna pågick länge under kvällens mingel.
Anna Malmberg