Sportlovskul på universitetet
Sportlovet närmar sig och Uppsala universitet laddar med flera aktiviteter för barn och unga. Måla akvarell i Tropiska växthuset, lär dig mer om konst i Egypten eller gå på upptäcktsfärd med smurfar på Medicinhistoriska museet. Det finns mycket att välja på.
– Vi ser sportlovsaktiviteterna som ett bra sätt att nå ut till en yngre publik och så ett frö som förhoppningsvis kan leda till ett framtida intresse för både historia och medicin, säger Urban Josefsson, museichef på Medicinhistoriska museet.
På programmet står dels Smurftipset där det gäller att hitta smurfar som placerats i olika montrar på museet och svara på frågor som anknyter till vad smurfarna gör och vilka föremål som finns i montrarna, dels Abrakadabra där besökarna får lära sig om magins roll i äldre läkekonst samt tillverka egna amuletter i gips.
– Vi har anordnat sportlovsaktiviteter under många år, men har de senaste åren utökat dem så att vi nu har öppet mellan 13.00 och 16.00 måndag till fredag under sportlovsveckan. Det brukar vara populärt och antalet besökare har ökat varje år, säger Urban Josefsson.
Måla akvarell i Tropiska växthuset
– Där är det ganska lätt att måla av växterna med akvarellpennor. Besökarna får varsin skrivskiva och en pet-flaska med vatten och kan måla stående vid en växt. Det blir bra resultat och är lagom avancerat, säger Lotta Saetre, kommunikatör vid Uppsala linneanska trädgårdar.
De brukar anordna aktiviteter på höst-, sport- och påskloven och brukar ha mellan 200 och 400 besökare på ett lov.
– Vi har olika teman olika år och det här året jobbar vi med spirande lökar och knölar. Vi kommer att ha en del växter uppställda att inspireras av, säger Lotta Saetre.
Lär dig mer om egyptisk konst
– Våra aktiviteter på loven är öppna för familjer, barn och ungdomar. Även de som inte är svensktalande, eftersom vi ser gästforskare och deras familjer som en viktig besöksgrupp, säger Cecilia Ödman, förste antikvarie vid Gustavianum.
Gustavianums studentguider kommer att ge en introduktion till temat och sedan blir det pyssel. Museet har en fast utställning om Egypten och eftersom det handlar om konsten får besökarna gå lite närmare och titta noga.
- Det är viktigt med en interaktiv del, att utgå från våra samlingar, se dem med egna ögon och sedan bearbeta det man lärt sig i en workshop eller aktivitet. Det ger en djupare förståelse, säger Cecilia Ödman.
Annica Hulth