Nya nätverk och perspektiv drar forskare till Mentor4Research

Doktoranderna Helene von Granitz och Lykke Silfwerbrand är två av årets deltagare i programmet Mentor4Research vid Uppsala universitet.

Doktoranderna Helene von Granitz och Lykke Silfwerbrand är två av årets deltagare i programmet Mentor4Research vid Uppsala universitet.

Programmet Mentor4Research går nu in på sitt fjärde år i Uppsala universitets regi. Att få nya perspektiv på sin forskning med hjälp av en mentor verksam utanför akademin lockar allt fler forskare.


– Jag har verkligen sett fram emot att börja det här programmet, och det är intressant att träffa alla deltagare, säger Lykke Silfwerbrand, doktorand inom psykiatri vid institutionen för neurovetenskap, som i sin forskning studerar ledarskap ur hjärnans perspektiv.

En av årets mentorer är Peter Lindholm, säljchef i Sverige på företaget Check Point, och även han är förväntansfull.

– Det är andra gången jag är mentor i det här programmet och jag gillar det verkligen. Jag får ta del av spännande forskning och bidra till att bra idéer tas vidare och kan utvecklas utanför universitetet. Det är både givande och utvecklande, säger han.

Det är onsdag kväll i början av februari och i UU Innovations lokaler sjuder det av livliga samtal när årets deltagare i Mentor4Research har samlats för en gemensam avspark. Introduktionen av årets program har just avslutats och forskarna och deras mentorer ska nu skiljas åt en stund för fortsatta samtal om vad som väntar, under ledning av programansvariga Anna Franzén och Nhils Forslund vid UU Innovation.

– Det är alltid roligt att starta en ny programomgång. Alla är så förväntansfulla och nyfikna på varandra. De flesta har redan haft ett första möte med sina mentorer men däremot är många av forskarna nya för varandra eftersom det är en blandad grupp från olika vetenskapsområden, säger Anna Franzén.

Mentor4Research är sedan 2016 en del av det innovationsstöd som erbjuds forskare vid Uppsala universitet. Med stöd av en mentor som är verksam utanför akademin får forskaren möjlighet att utforska potentialen till nyttiggörande av forskningen och bredda sitt nätverk. Allt fler forskare får upp ögonen för programmet.

– Intresset för Mentor4Research tror jag kan förklaras av att det för många forskare finns en önskan att ta sin forskning utanför den akademiska världen, men att det kan vara svårt att veta hur den på bästa sätt kan göras tillgänglig och skapa värde för andra. Genom Mentor4Research vill vi ge alla chansen att hitta sitt eget sätt genom att tillföra nya perspektiv, kunskap och nätverk. Kan vi stärka forskarnas förmåga att nyttiggöra sin forskning utifrån sina förutsättningar så har vi lyckats, menar Nhils Forslund.  

Nu har det blivit dags för Lykke Silfwerbrand och de övriga 20 forskarna i programmet att ännu närmare bekanta sig med varandra och dela med sig av sina förväntningar på året de har framför sig.

– För mig handlar det mycket om att utveckla användbara nätverk, och jag känner redan att det här är ett sådant. Vi har mycket att ge till varandra, också vi forskare emellan, säger hon för att sedan fortsätta samtalet med bordsgrannen, Helene von Granitz, doktorand inom hälso- och sjukvårdsforskning.

Läs mer om programmet Mentor4Research här.

Sara Gredemark

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin