Runor och vikingar i fokus i Seattle

Runforskaren Henrik Williams föreläste för en engagerad publik på Nordic Museum i Seattle.

Runforskaren Henrik Williams föreläste för en engagerad publik på Nordic Museum i Seattle.

Runor, vikingar och svensk-amerikanska relationer stod i fokus när Uppsala universitet den 10 februari välkomnade alumner och vänner till föreläsning vid Nordic Museum i Seattle. Uppsalaprofessorerna Dag Blanck och Henrik Williams talade under rubriken ”The Vikings begin – with runes”.


Att intresset för runor och vikingar är stort i hela västvärlden, inte minst i USA, framgick tydligt då Uppsala universitets prorektor Anders Malmberg välkomnade kvällens gäster. Trots att en snöstorm under dagen föranlett undantagstillstånd i Seattle hade ett drygt femtiotal gäster, bland dem Lars Jonsson, Sveriges honorärkonsul i Seattle med hustrun Laurie McDonald Jonsson, slutit upp för att lyssna till kvällens båda talare: Amerikaexperten Dag Blanck, professor i nordamerikastudier och föreståndare för Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS), och Henrik Williams, professor i nordiska språk och internationellt ledande runforskare.

Forskning slår hål på myterna

The Vikings Begin är titeln på Museum Gustavianums vikingautställning som är på turné i USA och just nu lockar besökare till Nordic Museum. Dag Blanck beskrev i sin föreläsning hur vikingar varit en del av att forma den gemensamma identiteten och historiska förankringen bland skandinaver i USA. Men bilden av vikingar har tolkats på många sätt och använts för olika syften, menade Dag Blanck som i sin föreläsning gav många exempel på både historiska och nutida omtolkningar av vikingarnas liv och historia.

– Vikingar och deras symboler har varit en del av att forma den amerikanska och svensk-amerikanska identiteten. Därför är det extra viktigt att slå hål på falska myter. Här är forskning en nödvändig motvikt, underströk Dag Blanck.

Runor inte magiska

I USA är intresset för runor och vikingar stort, inte minst bland skandinavisk-ättade amerikaner. Tack vare fynd av boplatser vet man att vikingar fanns i östra Kanada men vikingatida runor har ännu inte hittats i Nordamerika. Henrik Williams har studerat det hundratal runinskrifter som ändå har ansetts finnas i USA och då funnit att ingen av dem är vikingatida utan har gjorts senare då  intresset för runor vaknade på 1800-talet.

Myterna är många även kring runor, konstaterade Henrik Williams som inledde sitt föredrag med att slå hål på några av dem.

– Om det är något jag vill att ni ska komma ihåg från ikväll så är det att runor inte är symboler, inte har magisk innebörd och inte är hedniska, sade Henrik Williams. Runor är skrivtecken precis som våra bokstäver!

Populärt förknippas runor främst med vikingatiden men runor från så tidigt som 100-talet och ända till medeltidens slut finns spridda över hela Europa. De är framför allt koncentrerade till Norden, särskilt Sverige och då framför allt Uppland. Vid Uppsala universitet har runstudier bedrivits sedan sent 1500-tal och man är idag internationellt ledande inom området.

Lär oss om vår historia och vår samtid

Bland kvällens gäster fanns också svensk-amerikanen Myrna G. Smith som ingår i styrelsen för American Association for Runic Studies, en organisation i USA som bildats för att stödja utbildning och forskning om runor och runstenar i Nordamerika och Europa. Myrna G. Smith avslutade kvällen med att för publiken förklara sitt eget stora engagemang för runologi.

– Jag är stolt över mitt skandinaviska ursprung. För mig är runorna något som lär oss mycket både om vår historia och vår kultur. Det är angeläget att runforskningen kan fortsätta att utvecklas och det är därför jag valt att stödja inrättandet av en professur inom runologi vid Uppsala universitet, berättade Myrna G. Smith.

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin