Ljusmysterier på SciFest

21-9

BildtextHallå där! Ann Magnuson vid institutionen för kemi-Ångström som deltar på SciFest med workshopen ”Vi är ljushuvuden!”:

Vad handlar er workshop om?

– Den forskning vi ägnar oss åt handlar till stor del om olika typer av ljuskemi eller fotokemi som det heter på fackspråk. Det rör sig om olika typer av kemiska reaktioner och processer som drivs av ljusenergi. En stor del av vår forskning relaterar till solenergi, så mycket av det vi jobbar med till vardags handlar om hur ljusenergi kan omvandlas till andra former av kemiska energier, som ett sätt att lagra solenergi.

– Temat för vår workshop är fotokemi. Men sen vill vi också att det ska vara lättillgängligt för barn och ungdomar och fokuserar därför på enkla experiment. Därför är det inte alltför forskningsrelaterat. Det man kan säga som är mer direkt kopplat till forskningen är att vi tänker ha en vattenväxt på plats i en burk. När besökaren lyser på den med en vanlig lampa kan man se att det bildas mycket små syrebubblor på växten. Då tänkte vi att vi kan titta på och diskutera det här fenomenet som ju handlar om fotosyntes, att det bildas syre av det som vi andas in. Vi kommer även att visa hur man kan göra solceller av sådan man har hemma.
 

Hur kommer det sig att workshopen har det namn det har? 

– Vi försökte hitta någon typ av rolig rubrik som skulle koppla litegrann till just kemitemat som vi har. Vi har flera experiment som bygger på att vi har kemiska ämnen som absorberar ljus och då händer någonting som besökaren kommer att få se.
 

Upptäck kemins mysterium! står det i er workshopbeskrivning – är det något kemimysterium du själv tycker är speciellt fascinerande?

– Ett av mysterierna inom kemi som väldigt många jobbar med är just att förstå hur växterna gör när de sönderdelar vatten. Och det vill forskarna kopiera. Det skulle man kunna kalla för konstgjord fotosyntes. Nu har vi kanske kommit gåtans lösning lite närmare men vi återkommer fortfarande till detta.

FN har ju utsett 2019 till Periodiska systemets år med anledning av dess 150 årsjubileum – vad tycker du borde uppmärksammas ett år som detta?

– En icke-kemist som tittar på periodiska systemet ser kanske det som en lista över grundämnen. Men för oss kemister innehåller det ofantligt mycket information. Inte bara vad grundämnena väger, men även själva ordningen i systemet innehåller en massa information. Det är som en kod. Om man kan tyda koden så kan man lära sig massor om kemi. Periodiska systemet är som en nyckel till kemins mysterium.

 

Läs mer:

Vetenskapsfestivalen SciFest

Anneli Björkman

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin