En fena på pi
Den 14 mars firas internationella pi-dagen. Nima Akbarian, student vid civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Uppsala universitet, var förra året med och organiserade ett matematikevenemang vid Sorbonne Université i Paris där han skrev hela 3 141 decimaler av talet pi.
Hallå där Nima Akbarian, vad är egentligen grejen med talet pi?
– Pi är ett irrationellt tal med ett oändligt antal decimaler. Detta i sig tycker jag verkligen är fascinerande, men ännu mer fascinerande tycker jag det är att pi väldigt ofta dyker upp på olika ställen inom matematiken och fysiken och även i naturen.
Hur fick du idén att lära dig så många decimaler av pi utantill?
– Det var när jag såg ett teveprogram där man lärde sig decimaler av pi när jag var 16 år gammal som jag blev nyfiken på det hela och testade själv!
Hur går du tillväga för att komma ihåg decimalerna?
– Jag använder mig av en speciell teknik som jag själv kom på när jag först började lära mig decimalerna. Den går ut på att man bildar ett enda långt mönster utav decimalerna på en knappsats, som den man har på mobiltelefonen. Mönstret bildas del för del med tre decimaler i taget, till exempel bildar decimalerna 159 ett streck snett nedåt till höger och sedan fortsätter jag på det viset.
Hur många decimaler kan du nu?
– Just nu kan jag med lite repetition alla de 3 141 första decimalerna, vilket jag kom upp i några månader efter att jag först började lära mig decimaler av pi i början av 2012. Ett tag efter det slutade jag helt med att lära mig fler decimaler, då jag kände att jag hade mycket annat att göra. För två år sedan bestämde jag mig för att göra det hela till en tradition genom att skriva upp de 3 141 decimalerna av pi på den internationella pi-dagen, och det är det antalet decimaler jag håller mig till just nu.
– Dessutom sitter nya decimaler jag lär mig kvar i mitt minne under en väldigt lång tid och de decimaler jag lärde mig i början av 2012 har jag sedan dess kunnat komma ihåg med endast lite repetition. Jag har ett så kallat eidetiskt minne, vilket betyder att jag är bra på att lagra synintryck på ett sådant sätt att jag kommer ihåg dem länge.
Du är också med i ett forskningsprojekt där studenter utvecklar matematiska metoder för att beräkna decimaler av pi. Vad är målet och vad kan forskningen användas till?
– Det handlar om att på olika sätt analysera konvergenshastigheten, det vill säga hur snabbt en viss metod hittar en lösning, för olika matematiska metoder som används till att approximera decimaler av talet pi.
– Målet är att utveckla dessa metoder så att man så snabbt som möjligt kan approximera decimaler av talet pi. Forskningen kan sedan användas till att vidareutveckla ett visst matematiskt område, vilket sedan kan komma att ha en praktisk tillämpning.
Hur firar du pi-dagen i år?
– I år kommer jag dessvärre inte ha möjlighet att fira pi-dagen som jag brukar göra, då jag har väldigt mycket att göra med mina studier. Däremot kommer jag glädjas av att Sorbonne université i Paris i år för första gången väljer att officiellt fira den internationella pi-dagen, vilket är väldigt kul!
Se när Nima Akbarian visar upp sitt superminne
Fakta om pi
Talet pi (π), är en matematisk konstant som representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter. Dess värde är knappt 3,1416 men då talet är irrationellt kan det aldrig skrivas ut exakt med siffror.
Josefin Svensson