Alzheimerforskare i Uppsala får sex miljoner av Hjärnfonden

Bildtext
Hjärnfonden har fått ett testamente på 70 miljoner kronor till alzheimerforskning. Sex lovande forskningsprojekt får nu dela på 30 miljoner kronor, med möjlighet till ytterligare anslag efter utvärdering. Uppsalaforskaren Stina Syvänen är en av dem som får ta del av det stora testamentet.
Alzheimers sjukdom är en av hjärnforskningens allra största utmaningar. I Sverige är cirka 100 000 personer drabbade av Alzheimer och globalt är cirka 20 miljoner människor drabbade. Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige och antalet demenssjuka ökar i takt med att vi lever längre.
Alzheimers sjukdom går idag inte att bota. Det går dock att lindra symtomen med mediciner som förstärker de signalsystem som skadats i hjärnan. Denna medicinering kan förbättra koncentrationsförmåga, minne och språk under en begränsad tid.
– Det här exceptionellt stora testamentet ger oss möjlighet att göra en större satsning på den livsviktiga Alzheimerforskningen. Vi hoppas att forskarna kan hitta nya rön som kan ta oss närmare en lösning på Alzheimergåtan, säger Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare.
Stina Syvänen, forskare inom molekylär geriatrik vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, är en av sex forskare som får del av det stora testamentet till Hjärnfonden. Hennes forskningsprojekt får sex miljoner i bidrag.
– Jag tycker att det är väldigt fint med de testamenterade gåvorna till hjärnforskningen. Det är en osjälvisk handling, eftersom det inte är någonting man som donator får nytta av själv. Det gör mig rörd. Jag hoppas att fler upptäcker det här fina sättet att ge sitt stöd till hjärnforskningen, säger Stina Syvänen.
Stina Syvänen och hennes forskargrupp arbetar med diagnostik av Alzheimers sjukdom. Idag är det svårt, dyrt och tidskrävande att göra kliniska tester. Förhoppningen är att med hjälp av forskningen göra en objektiv bedömning av sjukdomsläget – och därmed se om ett läkemedel har effekt.
– Det är oerhört glädjande med anslaget från Hjärnfonden. Det ger oss en ny nivå av långsiktighet, vilket innebär att vi kan anställa – och därmed skynda på forskningen, säger Stina Syvänen.
De sex forskarna som tilldelas medel för sin forskning om Alzheimers sjukdom är:
- Christer Betsholtz – Karolinska Institutet och Uppsala universitet
- Kaj Blennow – Göteborgs universitet
- Per Hammarström – Linköpings universitet
- Martin Hallbeck – Linköpings universitet
- Jan Johansson – Karolinska Institutet
- Stina Syvänen – Uppsala universitet
Anna Malmberg