De söker orsaken till sjukdomar

Bilden föreställer insulinmolekyler.

Bilden föreställer insulinmolekyler.

Diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar är två av våra största folksjukdomar. Men vilka är orsakerna bakom dessa sjukdomar och vilka behandlingar fungerar bäst? Lyssna på Forskarpoddens avsnitt 41 med Tove Fall och Johan Sundström.



Tove Fall och Johan Sundström använder registerdata och genetiska analyser från hundratusentals personer för att öka kunskapen om de här sjukdomarna och på sikt förbättra behandlingen. De är forskare i epidemiologi, ett forskningsfält där utvecklingen gått snabbt de senaste åren.

– Vi försöker svara på frågor om hur vi kan få människor att må bättre ganska konkret. Finns det vårdåtgärder vi kan börja eller sluta med, finns det preventionsåtgärder vi kan börja eller sluta med? säger Johan Sundström.

De arbetar med stora befolkningsstudier där det ställs frågor om livsstil, till exempel rökning och motion, och tas blodprover. Sedan följs deltagarna i många år, genom register som till exempel visar vilka sjukdomar deltagarna får.


Tove Fall använder ny teknik för att sekvensera genomet till exempel i tarmbakterier eller blodprover. Hennes forskargrupp använder också dopingtester för att hitta spår av det som kroppen har exponerats för eller själv har tillverkat.

– Vi har den här jättestora mängden data, det är som en höstack, och använder smarta studiedesigner och rätt statistik för att identifiera nålen i höstacken: Vad är det som driver sjukdomen framåt och vad är det som gör att människor får de här sjukdomarna?

Lyssna på avsnitt 41

Fler avsnitt av Forskarpodden

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin