Ny teknik behövs för framtidens inbyggda system
Bilar, satelliter, flygplan, robotar och pacemakers styrs alla av programvara i inbyggda datorsystem. Att kunna uppdatera dem på ett enkelt och framför allt säkert sätt utan att behöva byta ut hela enheten är avgörande för framtidens teknikutveckling. Uppsalaprofessorn Wang Yi leder ett tvärvetenskapligt projekt som ska ta fram ny systemarkitektur för framtidens inbyggda programvara i avancerad elektronik.
– Vi vill ta fram nya teorier och teknik för att bygga system som går att uppdatera, utan att det går fel. Det måste gå att garantera att det ska fungera som man vill. I dag kan man inte göra det – vi vet inte ens hur man bygger såna system. Det är därför grundforskningen behövs, säger Wang Yi, professor vid institutionen för informationsteknologi.
Det handlar om både tid och ekonomi och inte minst säkerhet när Wang Yi planerar sina närmaste fem år som forskningsledare i ett projekt som nyligen fått 25 miljoner kronor i bidrag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW). Det är de sakerna han vill komma åt genom att skapa en ny systemarkitektur för framtidens inbyggda programvara i avancerad elektronik som kan uppdateras dynamiskt, och att kunna göra det fritt från buggar.
Inget utrymme för fel
Om det blir fel när man uppdaterar en mobiltelefon är det inte hela världen, men med en pacemaker är det mer kritiskt. Genom att kunna uppdatera pacemakern med programvara och nya funktioner och påverka energianvändningen skulle den kunna hålla i många fler år. Man skulle kunna spara tid och pengar och inte minst skulle patienten slippa bli opererad igen. Den kritiska punkten är just hur säker uppdateringen är. Det finns inte utrymme för fel.
– Diabetes är ett annat område där det här spelar stor roll. Säg att vi får fram en apparat som intuitivt känner av hur mycket insulin patienten behöver. Men den måste vara helt säker. Blir dosen för stor eller för liten kan ju patienten dö.
En framtid där allt är möjligt?
Wang Yis dröm är att man i framtiden ska kunna skapa och programmera om industriella produkter precis hur man vill. Att det ska gå att till exempel designa en egen bil och sedan med hjälp av appar kunna uppdatera den för att lägga till exempelvis självkörning. Det ska vara lika enkelt som med en mobiltelefon och man ska kunna lita på att allt klaffar. Med säkerhetstäta uppdateringar är allt möjligt.
Elin Bäckström