Hjälp för sysslolösa ungdomar i samverkan mellan forskare och Heby kommun

21-9

Bildtext

En forskare vid Uppsala universitet vill i samarbete med Heby kommun hitta nya vägar för att hjälpa lite äldre ”hemmasittare” – ungdomar mellan 16 och 20 år som hamnat utanför samhället och varken går i skolan eller har ett jobb. I ett pilotprojekt vill de tillsammans utveckla det arbete som kommunen redan gör med gruppen idag.


– Ungdomarnas utanförskap leder ofta till både psykisk ohälsa och socioekonomisk utsatthet. Därför är det mycket viktigt – inte minst för dem själva - att de påbörjar eller återupptar sina studier eller att de kommer i arbete. I åldern 16-20 år omfattas man inte av skolplikten och det gör att den här gruppen ofta blir osynlig i aktuella debatter, säger Camilla Gunnarsson, enhetschef och rektor vid Centrum för Livslångt Lärande och Heby kommuns representant i projektet.

Det kommunala aktivitetsansvaret, KAA, som beskrivs i skollagen, innebär att kommunerna har ett ansvar för att ungdomar under 20 år har någon sysselsättning. Det betyder att de ungdomar som inte är sysselsatta är kommunen skyldig att söka upp och hjälpa till studier eller arbete. Totalt i hela landet är det drygt 58 600 ungdomar som omfattas av KAA (Skolverket 2018). I Heby kommun är det cirka 50 personer.

En del ungdomar som omfattas av KAA har under lång tid inte haft någon sysselsättning och har i folkmun blivit så kallade hemmasittare, även om termen oftast används om grundskoleelever som har skolplikt. De mår ofta dåligt psykiskt och har ofta redan i grundskolan haft en trasslig skolgång, vilket i sin tur gör det svårare att fullfölja en gymnasieutbildning eller att bibehålla ett arbete. För de som stått utanför skolan och arbetsmarknaden under en längre tid är det oftast svårare att komma tillbaka.

Initiativet till projektet kommer från Malin Eriksson, doktorand vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, med särskild inriktning på barn och unga. Under en tid då hon arbetade vid Centrum för Livslångt Lärande i Heby kommun stötte hon på den här gruppen. Tillsammans med en kollega från kommunen bestämde hon sig för att försöka få till ett projekt för att kunna hjälpa ungdomarna. Med projektmedel från UU Innovation och resurser från Heby kommun satte projektet igång i oktober.

– Att nå fram till ungdomarna är det största problemet idag. I projektet vill vi utveckla den arbetsmodell som nu används inom KAA. Vi kommer satsa på en ny gruppverksamhet som ska prövas och sen utvärderas. Alla ungdomar har rätt till ett meningsfullt liv och en bra framtid. Det är viktigt att vi kan få fram bra sätt att arbeta med dem på, säger Malin Eriksson.

Projektet startade i oktober 2019 och kommer att pågå fram till juni 2020 och finansieras av av centrala samverkansmedel vid Uppsala universitet.

Elin Bäckström

Om projektet:


  • I samverkansprojektet kommer Centrum för Livslångt Lärande i Heby kommun tillsammans med en forskare vid psykologiska institutionen vid Uppsala universitet, arbeta med att utveckla den nuvarande arbetsmodellen inom KAA. Samverkan med andra aktörer i och utanför kommunen kommer att utgöra en viktig del i utvecklingen av arbetsmodellen.
  • En ny satsning på gruppverksamhet kommer att genomföras och utvärderas. Gruppverksamheten kommer att utformas utifrån beprövad erfarenhet, och samtidigt ha ett tydligt vetenskapligt fokus. Centrala delar i gruppverksamheten kommer att vara social gemenskap, delaktighet, individuell utveckling, arbetsmarknad och utbildning.
  • Projektet förväntas leda till att fler ungdomar utan sysselsättning i Heby kommun påbörjar eller återupptar studier och kommer närmare arbetsmarknaden.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin