Bissen Brainwalk bidrar med 750 000 till hjärnforskning

Bildtext
Insamlingsfonden Bissen Brainwalk delar ut 750 000 kronor till forskning om hjärnan – epilepsi, stroke,och autism. Projekten leds av forskarna Anna Rostedt Punga, Pär Nyström, Karl Sjölin och Joachim Burman vid Uppsala universitet.
Utdelningen sker den 20 november kl. 13 i Köpings rådhus och det är tre forskningsprojekt vid Uppsala universitet som delar på de 750 000 kronor som har samlats in av Bissen Brainwalk.
Behandling av epilepsi
Anna Rostedt Punga, överläkare och docent i klinisk neurofysiologi har av Bissen Brainwalk tilldelats medel till ett forskningsprojekt som syftar till att skapa ”hjärna-på-chip” för en personlig behandlingsstrategi vid neurologiska sjukdomar, framförallt vid epilepsi och autoimmuna sjukdomar i hjärnan.
Målet med forskningsprojektet är att erhålla kunskap om detaljerade orsaker som upprätthåller dysfunktion vid sjukdomar i hjärnan. Forskargruppen har etablerat ett världsunikt system med banbrytande mikroteknologi för att detaljerat analysera kommunikationen mellan hjärnans celler. De har också utvecklat möjligheter att stimulera enstaka hjärnceller och se hur dessa interagerar.
– Jag är mycket glad över att ha tilldelats ett bidrag från Bissen Brainwalk, säger Anna Rostedt Punga. Det är ett speciellt erkännande av den forskning vi bedriver och vill bedriva att få forskningsbidrag från den här typen av fonder. Jag är mycket imponerad över de eldsjälar som driver denna stiftelse och det är en ära att få vara en del av denna positiva anda att utveckla kunskapen om hjärnans sjukdomar vidare.
Tidig upptäckt av autism
Pär Nyström, forskare vid Intuitionen för psykologi har av Bissen Brainwalk tilldelats medel till ett forskningsprojekt som syftar till nya kliniskt användbara metoder för tidig upptäckt av autism.
Autistiska drag framträder gradvis under de första två-tre levnadsåren, vilket gör att man inte kan veta om ett nyfött barn senare kommer att få en autismdiagnos. Forskningsprojektet utnyttjar nya metoder för att analysera videoinspelningar av blickbeteende för att upptäcka tidiga tecken på autism, redan under det första levnadsåret. Projektet kan hjälpa både forskning om orsakerna till autism, och att familjer kan få det stöd och anpassningar de behöver vid rätt tidpunkt.
– För mig betyder bidraget från Bissen Brainwalk mycket, säger Pär Nyström. Vi kommer att kunna ta viktiga steg mot en användbar metod som kan användas utanför forskningslabben. Eftersom metoden går att tillämpa i stor skala kan den göra verklig skillnad. Vårt yttersta mål är att göra konkret samhällsnytta, precis som Bissen Brainwalk gör.
Hitta stroke med blodprov
Joachim Burman, överläkare och docent i neurologi, och Karl Sjölin, läkare och doktorand i neurologi vid institutionen för neurovetenskap, har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om att hitta stroke med hjälp av ett blodprov.
Tänk om man med ett snabbtest redan i ambulansen kunde avgöra om en patient har en pågående stroke och hur allvarlig den är? Eller att hos den oförklarligt medvetslöse kunna avgöra om hjärnan är allvarligt påverkad eller inte? Det skulle i så fall ha stor betydelse för akut-sjukvården där snabbare svar leder till snabbare och bättre behandling. Vårt projekt syftar till att finna ett protein som läcker ut i blod vid en stroke, som i slutändan kan användas som ett ”stroke-blodprov”.
– Vi känner oss mycket hedrade och glada över att ha tilldelats ett bidrag från Bissen Brainwalk, säger Karl Sjölin. Målet vi har satt upp kräver mycket arbete, och vägen dit kommer inte vara spikrak. Men vi känner oss fast beslutna att nå fram och bidrag som detta sporrar oss ytterligare!
– Det är extra roligt att få möjlighet att arbeta med metoder som faktiskt kan göra skillnad i praktisk sjukvård", fortsätter Joachim Burman.
Samlat in sju miljoner till forskningen
Det var elitbandyspelaren Mathias Bissen Larsson som startade Bissen Brainwalk år 2011. Sedan dess har insamlingsfonden bidragit med sju miljoner kronor till hjärnforskningen.
– Trots min kamp med min egen hälsa är jag så glad över att vi återigen kan bidra till den viktiga hjärnforskningen med en rejäl summa, säger Mathias Bissen Larsson. Jag får energi av Bissen Brainwalk då jag vet att pengarna vi samlar in gör skillnad och min tävlingsinstinkt vill jag hela tiden utveckla Insamlingsfonden Bissen Brainwalk.
Annica Hulth
Bissen Brainwalk
Bissen Brainwalk föddes 2011 efter att elitbandyspelaren och familjepappan Mathias Bissen Larsson ett år tidigare drabbades av hjärnblödning och infarkter i hjärnan. Sedan starten har insamlingen, genom Brainwalks och olika event, inbringat fantastiska sju miljoner kronor till forskningen om hjärnans alla skador, sjukdomar och funktionsnedsättningar. Allt arbete med fonden sker med helt och hållet ideella krafter.