Psykisk sjukdom med koppling till immunförsvaret

Bildtext
Hur påverkar immunförsvaret hjärnans funktion? Det är fokus för Janet Cunninghams forskning om en patientgrupp som fått psykisk sjukdom i samband med en infektion eller autoimmun sjukdom. Ett läkemedel har visat sig ge goda resultat och ska nu testas i en läkemedelsstudie.
institutionen för neurovetenskap.
Se filmen "Den viktiga hjärnan – forskare berättar" om Janet Cunninghams forskning
Janet Cunningham har jobbat som psykiater sedan 2012 och var tidigare preklinisk forskare inom onkologi. Innan dess studerade hon mikrobiologi och immunologi. I sin forskning använder hon alla dessa utbildningar för att kunna studera hur immunsystemet påverkar hjärnan och bidrar till psykisk sjukdom.
– Vi har fått upp ögonen för en grupp patienter som inte svarar på den vanliga behandlingen vi erbjuder. I vissa fall blir de snarare sämre. Och vi har sett att när vi har provat det kliniskt, kan vi få stora förbättringar med ett immunmodulerande medel som heter Retyximab och minskar antalet B-celler.
Kan leda till långa sjukskrivningar
Det handlar om patienter med tvångssjukdom eller psykossjukdom. Oftast har symtomen kommit väldigt plötsligt, antingen i samband med en autoimmun sjukdom eller efter en infektion.
– Vi tror att det är någonting i hur immunförsvaret har svarat på infektionen eller någonting kopplat till autoimmuna sjukdomsprocesser som påverkar hjärnans funktion. Sjukdomen kan ge uttalad påverkan på funktion och mående och i vissa fall långa sjukskrivningar både för den drabbade men också anhöriga, säger Janet Cunningham.
Tillstånd att testa läkemedel
Nu har forskargruppen fått tillstånd av Läkemedelsverket att göra en läkemedelsstudie, som är randomiserad och kontrollerad. Det innebär att varken läkaren eller patienten vet vilket medel patienten får.
– Vårt andra fokus är att hitta objektiva biologiska markörer som kan identifiera patienter som kan ha nytta av immunologisk behandling och skilja ut dem från den stora massan patienter med psykisk sjukdom. Vi har också precis fått medel från Vetenskapsrådet till ett nationellt nätverk för att kunna samarbeta både kliniskt och prekliniskt i den här frågan, säger Janet Cunningham.
Annica Hulth