Stort anslag till studie om aggressiva tarmbakterier

21-9

Bildtext

Hur går det till när aggressiva tarmbakterier invaderar tarmslemhinna? Och finns det substanser i vår normala tarmflora som kan förhindra det? Det ska Mikael Sellins forskargrupp utforska under de närmaste fem åren. Han har utsetts till Framtidens Forskningsledare av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF).


Mikael Sellin har utsetts till Framtidens Forsknings-
ledare av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF).

SSF har utsett 20 personer till Framtidens Forskningsledare. Målet är att ge unga forskare möjlighet att utvecklas som ledare för akademisk eller industriell forskning. Varje deltagare får 12 miljoner kronor under en femårsperiod och får delta i ett ledarskapsprogram.
En av forskarna är Mikael Sellin, forskare vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet, som driver projektet ”Analys av tarmflorans anti-infektiva potential i organoider”.

Han och hans forskargrupp har utvecklat särskilda tekniker för att studera aggressiva tarmbakterier, såsom Salmonella och Shigella. Hur kan de invadera tarmens slemhinna och vad är det som skiljer dem från den normala tarmfloran?

– Vi letar substanser och mekanismer i vår normala tarmflora som kan motverka aggressiv bakterieinfektion. I vår normalflora finns det nämligen substanser som kan stänga av infekterande tarmbakteriers aggressiva beteende eller förbättra tarmslemhinnans skydd, säger Mikael Sellin.

Tarm i miniatyr
Forskargruppen har baserat på tidigare upptäckter utvecklat ett system för att odla miniatyrtarmsystem utanför kroppen. Detta ska nu användas för att odla tarmvävnad och tillsätta de aggressiva bakterierna i närvaro eller frånvaro av normalfloran. Processen kan sedan studeras i mikroskop och även filmas.

– Vi ska studera vilka substanser och vilka mekanismer som stänger av aggressiva tarmbakterier. Vi hoppas att det här projektet kan ge uppslag till nya substanser som dels kan stoppa bakteriernas aggressiva beteende och dels kan stärka vårt medfödda immunförsvar i tarmen.

Annica Hulth

Framtidens Forskningsledare


Vid Uppsala universitet har två forskare utsetts till Framtidens Forskningsledare i den senaste omgången:

  • André Teixeira, forskare vid institutionen för elektroteknik, med projektet ”Säkra och uthålliga styrsystem”.
  • Mikael Sellin, forskare vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, med projektet ”Analys av tarmflorans anti-infektiva potential i organoider”.

 

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin